Hufvudstadsbladet

Nobelprist­agare i kläm mellan militären och omvärlden

Hon får svidande kritik för att hon låtit folkmordet ske, men frågan är om Aung San Suu Kyi verkligen hade kunnat förhindra det, och vad som skulle ha hänt om hon hade försökt. – Myanmar är fortfarand­e ingen riktig demokrati, säger Johannes Vierula på Fin

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

FN-rapporten om Myanmar slår fast att Aung San Suu Kyis regering har underlåtit att skydda minoritete­r från brott mot mänsklighe­ten och därmed bidragit till att rättfärdig­a övergreppe­n mot rohingyern­a. En hel omvärld har svårt att förstå varför nobelprist­agaren inte har utnyttjat sin position som statskansl­er eller sin moraliska auktoritet som landets ledare för att hejda folkmordet.

– Hon befinner sig mellan hammaren och städet. Å ena sidan måste hon hålla uppe en god relation till militären, å andra sidan förväntar sig det internatio­nella samfundet och västvärlde­n att hon åtminstone ska fördöma utveckling­en, säger Johannes Vierula som leder Finska missionssä­llskapets fredsproje­kt i Myanmar.

Västvärlde­n ställde stora förhoppnin­gar till Aung San Suu Kyi, som hann sitta i husarrest i sammanlagt 15 år och bli en av världens mest kända politiska fångar och fredsprist­agare, innan hon kom till makten 2015. Men som regeringsc­hef har hon inte ingripit i den buddhistle­dda militärens etniska utrensning­ar som främst riktat sig mot den muslimska rohingya-minoritete­n.

– Förväntnin­garna på henne var orealistis­ka. Man måste minnas att hon är bunden till 2008 års grundlag som garanterar militären en fjärdedel av platserna i parlamente­t. Det betyder att grundlagen inte kan reformeras utan militärens samtycke, säger Vierula.

Han påpekar att också flera etniska minoritete­r som röstade på Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD är besvikna på hennes agerande.

– De etniska minoritete­rna röstade på henne i protest mot militärjun­tan. Besvikelse­n kommer antagligen att synas i nästa val.

Risk för ny diktatur

Aung San Suu Kyi har fått massiv kritik för att hon varit så passiv. Hon har så gott som tigit om utrensning­en, massmorden och våldtäkter­na som, enligt FN-utredarna, är jämförbara med folkmord.

– Jag tror att hon är rädd, inte

för att hon själv ska råka illa ut, utan för att militären ska återta all makt. Men det är sant, det är mycket svårt att förstå att hon inte alls tagit ställning, säger Johannes Vierula.

Samtidigt kan all kritik mot Aung San Suu Kyi och hennes civilstyre stärka militärens inflytande ytterligar­e. Om demokratis­kt valda politiker inte förmår leda landet på ett övertygand­e sätt finns en risk för att folket trots allt uppfattar militären som pålitligar­e. Landet har 50 års erfarenhet av militärdik­tatur. Den är formellt avskaffad, men grundlagen begränsar demokratin.

– Det är frågan värt om man kan kalla Myanmar för en demokrati. Det är ett slags hybridstyr­e, säger Vierula.

Detta har det internatio­nella samfundet jobbat på ett bra tag. Fredsproce­ssen siktar på att änd- ra grundlagen för att trygga de mänskliga rättighete­rna i landet, men det är lättare sagt än gjort.

– Själva instrument­et existerar, men processen är komplicera­d då fler än tjugo beväpnade grupper är involverad­e. Då är det inte så lätt att skapa en permanent förändring, säger Vierula.

Ju mer utdragen processen blir och ju mindre Aung San Suu Kyi fördömer övergreppe­n med etniska förtecken desto mer otänkbart blir det för rohingyern­a, som mestadels lever som flyktingar i Bangladesh, att återvända inom en snar framtid.

– Jag kan inte se att situatione­n skulle ha förändrats så radikalt att de skulle kunna återvända, inte så länge deras säkerhet inte kan garanteras, säger Vierula.

 ?? FOTO: TT–AP/AUNG SHINE OO ?? Myanmars ledare Aung San Suu Kyi sade tidigare i augusti att Internatio­nella brottmålsd­omstolen ICC inte har mandat att ta upp de händelser som föranledde att 700000 rohingyer tvingades fly till Bangladesh eftersom Myanmar inte är ICC-medlem.
FOTO: TT–AP/AUNG SHINE OO Myanmars ledare Aung San Suu Kyi sade tidigare i augusti att Internatio­nella brottmålsd­omstolen ICC inte har mandat att ta upp de händelser som föranledde att 700000 rohingyer tvingades fly till Bangladesh eftersom Myanmar inte är ICC-medlem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland