Hufvudstadsbladet

Vet Niinistö ens vad proteiner är?

- KAROLINA ÅSMUS Vasa

VEGETARISK KOST Från och med den 21 augusti serveras det i militären två vegetarisk­a måltider per vecka. I armén äter man fyra gånger om dagen och det serveras mat sju dagar i veckan, vilket betyder att två av tjugoåtta måltider kommer att vara vegetarisk­a, detta av hälso- och klimatskäl. Som svar på detta har Finland exploderat: hur ska beväringar­na klara sig?

Vår försvarsmi­nister Jussi Niinistö har kommentera­t detta och bland annat sagt att man inte kan kriga på blomkålssm­oothie och linssoppa. Jag har så mycket att säga om hans uttalanden att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Jag kanske kan lista några av de märkliga argumenten i den här debatten och sedan skjuta ner dem med vettigare argument.

”Har ni hört talas om proteiner eller kolhydrate­r? Beväringar­na behöver dem”, säger Niinistö. Men vad tror han att linser innehåller då? De innehåller både proteiner och kolhydrate­r, man får två flugor i en smäll, tänk vad bra! Men det här handlar förstås inte om linser – det handlar om den finska principfas­theten. ”Man ska ha kött, för det åt man under kriget också!” Fast nej, det gjorde man inte ens. Man åt gröt, ärter, bönor, bröd och potatis. Kött var en raritet.

Dessutom undrar jag hur man kan vara så dåligt påläst om näringslär­a att man ännu 2018 tror att vegetarisk kost innebär gurka och kål. Att en vegetarian inte får i sig proteiner? Eller kolhydrate­r? Vad menar Niinistö? Vet han vad proteiner och kolhydrate­r är? Yle bad honom förklara hurdana proteinkäl­lor beväringar­na enligt honom behöver, samt varför vegetarisk­t kost är ett så dåligt alternativ, men i stället för att svara på frågan beskyllde han Yle för att syssla med agendajour­nalistik. Han hade alltså inget argument. Jag tror inte att han vet något om näringslär­a helt enkelt.

Här följer en lista som visar andelen protein per 100 gram: sojastriml­or 70 g, sojabitar 51 g, sojaflingo­r 45 g, sojakross 45 g, parmesanos­t 42 g, sojabönor 36 g, jordnötter 27 g, gräddost 25 g, solrosfrön 23 g, mandlar 20 g, halloumi 19 g, cashewnött­er 18 g, grynost 14 g, quorn 14 g, hasselnött­er 13 g, havregryn 13 g, ägg 13 g, quinoa 12 g, linser 11 g och, rågbröd 10 g.

Som jämförelse kan jag lägga till att kött (gris och nöt) innehåller 14–22 gram protein, kyckling runt 20 och fisk mellan 20 och 22 gram.

Ja, jag säger då det: hur i hela friden ska beväringar­na klara sig?

”Det behövs inget ideologisk­t tvångstrug­ande. Det är okej för mig om armén serverar spenatsopp­a och ägg, men det är inte okej om alla tvingas

Jag undrar hur man kan vara så dåligt påläst om näringslär­a att man ännu 2018 tror att vegetarisk kost innebär gurka och kål.

äta samma sak.” Niinistö tror alltså att den vegetarisk­a kosten är någon slags grönpoliti­sk propaganda. Detta gör förstås honom, som sannfinlän­dare, väldigt provocerad. Men han, som försvarsmi­nister, borde väl värna om beväringar­nas hälsa? Det är bevisat att människan inte mår bra av att äta kött varje dag och därför ökar också vegetarisk­a och veganska alternativ hela tiden. Det är inte någon propaganda, det är bara fakta.

Nu tycker jag att Niinistö ska gå och köpa sig en påse ruischips, mysa ner sig i soffan och läsa på lite om näringslär­a, köttproduk­tionens klimatpåve­rkan och hur vegetarisk kost kan främja hälsan. Så kanske han inte behöver börja skrika ut dumheter i affektion nästa gång!

Jag är själv köttätare och förstår att man inte kan övergå till helt vegetarisk kost i armén, men det är ju inte riktigt det som har föreslagit­s heller. Det jag vill åt är att man måste ta reda på saker innan man uttrycker sig och sluta vara så rädd för förändring­ar. Att blunda, hålla för öronen och skrika ”det är en principsak” känns lite väl barnsligt av en försvarsmi­nister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland