Hufvudstadsbladet

Europartie­r med svarta får

-

Det är inte bara de moderata konservati­vas europeiska parti EPP som har problem med ett av sina medlemspar­tier, ungerska Fidesz. Också de europeiska socialdemo­kraterna (PES/S&D) och liberalern­a (Alde) har sina svarta får, i synnerhet i Rumänien.

Den rumänska regeringen, som leds av socialiste­rna (PSD) tillsamman­s med liberalern­a (som råkar ha samma namn, Alde, som det europeiska partiet), har sedan början av 2017 varit föremål för stora demonstrat­ioner, framför allt för dess strävan att minska straffen för korruption samt underställ­a rättssyste­met politisk kontroll. Ett slags kulmen nåddes 10 augusti i år, då cirka 400 demonstran­ter skadades på grund av polisens hårda framfart.

Regeringen­s ”starke man” är inte premiärmin­istern Viorica Dancila utan socialistp­artiets ledare Liviu Dragnea, som sägs inta samma ställning som Jaroslaw Kaczynski i Polen. Kaczynski styr som ledare för regeringsp­artiet ”Lag och rättvisa” (PiS) utan att sitta i regeringen. Dragnea dömdes i juni i år till tre och ett halvt år fängelse för korruption, men har överklagat domen. På grund av en tidigare dom kunde han inte bli premiärmin­ister men fortsätter trots det att utöva makt.

I en kommentar till de senaste demonstrat­ionerna betecknade han dem som ett kuppförsök finansiera­t av multinatio­nella bolag. Han antydde att också den ungerskföd­de mångmiljon­ären George Soros hade ett finger med i spelet. På det sättet ansluter han sig till samma kör som förre slovakiske premiärmin­istern Robert Fico, också han socialist, som i vintras hävdade att Soros tillsamman­s med landets president Andrej Kiska konspirera­t för att fälla regeringen. Den tredje i kören mot Soros är Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.

Jag har inte sett att det europeiska socialistp­artiet skulle ha reagerat mot vare sig Fico eller Dragnea. Däremot har danska socialdemo­krater krävt att PES utesluter rumänska PSD. Och av samma skäl har liberaler i Österrike krävt att rumänska Alde utesluts ur europeiska Alde. Finländska broderpart­ier är SDP i PES samt Centern och SFP i Alde. Några gröna i EU-parlamente­t har uppmanat EU-kommission­en att starta en likadan rättsstats­procedur mot Rumänien som mot Polen tidigare. Det kan i teorin leda till att ett land fråntas sin rösträtt i EU. Det kommer inte att ske eftersom det i sista hand kräver enhällighe­t i rådet.

Lika handfallet som de europeiska socialiste­rna och liberalern­a har också EPP (dit Samlingspa­rtiet och KD hör) varit i sin inställnin­g till Viktor Orbáns Fidesz i Ungern. Också där har krav framförts om att utesluta Fidesz, bland annat av nederländs­ka CDA. Det som håller kvar Fidesz är att EPP är rädd att förlora ställninge­n som största parti i EU-parlamente­t i nästa års EU-val. Visserlige­n är den ställninge­n knappast beroende av Fidesz mandat. Men om Fidesz utesluts kan det dra med sig andra från EPP, till exempel bajerska CSU, österrikis­ka förbundska­nslern Sebastian Kurz parti ÖVP och de franska republikan­erna, vilka tillsamman­s med några populistpa­rtier skulle kunna bilda en stark grupp till höger om EPP.

Några gröna i EU-parlamente­t har uppmanat EU-kommission­en att starta en likadan rättsstats­procedur mot Rumänien som mot Polen tidigare.

BJARNE NITOVUORI är fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland