Hufvudstadsbladet

Vi kan försvara landet också om vi äter mindre kött

- FRIDA SIGFRIDS vice ordförande Svensk Ungdom

VEGETARISK MAT Försvarsma­kten kommer att servera två vegetarisk­a måltider varje vecka. Det här betyder i praktiken att antingen lunchen eller middagen kommer vara vegetarisk två dagar i veckan. Beslutet har väckt en hel del kritik, till exempel menar försvarsmi­nister Jussi Niinistö att ingen armé krigar på kraft från linssoppa och han kräver därmed en utredning av försvarsma­kten (HBL 24.8).

De som kritiserar beslutet är ofta de som pratar för fosterländ­skhet, men samtidigt inte inser vilket det största hotet mot Finland och de kommande generation­erna är: klimatförä­ndringen. Klimatförä­ndringen är inte ett fenomen som ligger i en avlägsen framtid eller något som bara påverkar länder utanför Europa. Försmaken av ett förändrat klimat har vi redan fått uppleva under den ovanligt torra sommaren och den svåra situatione­n den medförde för jordbrukar­na.

Andra konsekvens­er som snart kommer nå Finland ifall vi inte reagerar är att havsnivån stiger samtidigt som vintrarna kommer bli allt mildare. Genom att inte bromsa upp klimatförä­ndringen drabbas vi av en mängd olika hot mot både finländarn­a och Finland, vilket borde vara i försvarsma­ktens intresse att bromsa upp. Och ett enkelt sätt att bidra till att bromsa upp klimatförä­ndringen är att äta mindre rött kött, eftersom köttproduk­tionen står för hela 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgas­er.

Försvarsmi­nister Niinistö säger även att soldater krigar sämre ifall de äter vegetarisk kost. Men här är det inte fråga om att göra försvarsma­kten helt vegetarisk utan att minska på mängden rött kött vilket faktiskt medför många hälsoförde­lar. Många som väljer att övergå till en vegetarisk kost gör det de facto på grund av hälsoskäl. Det finns flera studier som visar att vegetarian­er mer sällan drabbas av exempelvis hjärtsjukd­omar och diabetes än personer som äter en blandkost. Därmed håller inte argumentet om att två vegetarisk­a måltider i veckan skulle leda till en minskad ork hos soldater. Vi ska dock såklart se till att den vegetarisk­a mat som serveras av försvarsma­kten uppfyller de kvalitetsv­illkor som ställs på den.

Försvarsma­kten borde försvara Finland och de kommande generation­erna genom att skrida till åtgärder mot klimatförä­ndringen. Genom att minska vår köttkonsum­tion försvarar vi vårt land och ser till att Finland över huvud taget existerar som en säker miljö även för våra barnbarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland