Hufvudstadsbladet

CHL är här igen: Mer ära än pengar står på spel

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Den femte upplagan av Champions Hockey League väntar runt hörnet. Arrangörer­na skryter gärna med att större prispengar står på spel, men sanningen är att klubbarna får kämpa för att få CHL-ekonomin att stämma. – Vi siktar på ungefär ett nollresult­at, säger TPS vd Santtu Jokinen.

Om vi möter bra lag och har korta resor kan det gå fint. Santtu Jokinen om det ekonomiska pusslet

När Champions Hockey League inleds är det mesta som i fjol: 32 lag från 13 olika ligor gör upp om pokalen med start på torsdag. Förutom regerande mästaren JYP utgör HIFK, TPS, Kärpät och Tappara den finländska representa­tionen.

CHL:s vd Martin Baumann talade sig varm om ökade publiksiff­ror, högklassig­a matcher och ökade prispengar då han höll låda i närmare en timme i Helsingfor­s på måndagseft­ermiddagen. Men faktum kvarstår: en klubb måste lyckas nästan lika bra som JYP för att turneringe­n ska löna sig på allvar. Vinnaren får 365 000 euro – 65 000 mer än i fjol. Sammanlagt delas 1,94 miljoner euro ut i prispengar.

CHL har fortfarand­e svårt att locka publik till läktarna och det eko- nomiska pusslet blir svårt för klubbarna.

– Resultatet för CHL beror på matcherna och resorna, säger TPS vd Santtu Jokinen.

Att gå plus minus noll vore ett godkänt resultat för Åboklubben, säger Jokinen. Men om det går vägen är svårt att svara på i nuläget.

– Om vi möter bra lag och har korta resor kan det gå fint.

Jokinen är glad över att TPS lottats i samma grupp som Malmö Redhawks, Red Bull München och Junost Minsk.

– Vi har en fin grupp. Det är rätt billigt att resa till bortamatch­erna och motståndar­na är intressant­a. Vi förväntar oss att många tar sig till hallen.

 ?? FOTO: SPT/MARKKU VUOTILA ?? TPS är en av klubbarna som var med och grundade CHL.
FOTO: SPT/MARKKU VUOTILA TPS är en av klubbarna som var med och grundade CHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland