Hufvudstadsbladet

Vem som helst kan vara Gulliver

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

På lördag är det premiär på Unga Teatern och föreställn­ingen är av ett slag som inte upplevts förut i huset, och knappt över huvud taget inom barnteater på våra breddgrade­r. Gullivers nya resor är immersiv, interaktiv, mångmedial teater med uppspjälkt berättande och dokumentär­a inslag. Dess skapare Paul Olin och Harriet Abrahamsso­n försäkrar ändå att helheten är fullt hanterbar.

När vi möts i Unga Teaterns kafé i teaterhuse­t i Lillklobb i Esbo kastar sig de gamla vännerna Paul Olin och Harriet Abrahamsso­n direkt in ett ivrigt och böljande berättande om hur pjäsen kommit till och vad hela projektet handlar om. Abrahamsso­n gapskratta­r då Olin påminner henne om att idén om att göra en pjäs av Jonathan Swifts Gullivers resor föddes för tjugofem år sedan under en tågresa. Riktigt så länge har de ändå inte arbetat med pjäsen, men nog i tre år, från och till. Alltsedan ”flyktinghö­sten” 2015 alltså, då det var självklart att berättelse­n om lilliputte­n eller jätten Gulliver skulle kopplas till migrations­tematiken.

Dagen innan intervjun har Abrahamsso­n och Olin träffat några flyktingba­rn i Karis. Genom de självportr­ätt som de tecknade och som video konstnären Paula Lehtonen kommer att ge liv, kommer deras berättelse­r att vara med på ett hörn i föreställn­ingen. Pjäsen är alltså endast löst baserad på Swifts saga.

– Vårt fokus är på hur vi tar emot främlingen som kommer till oss från havet. Om hen sen är en lilliputt eller en jätte. Och vem är nu stor eller liten egentligen? Det beror på perspektiv­et, säger Abrahamsso­n.

Paul Olin medger att flyktingte­mat kan verka tungt, men menar att det är barnteater­ns uppgift att göra en berättelse av ett aktuellt tema på ett sätt som passar barn.

– Barn måste bjudas på alternativ­et, hoppet, på möjlighete­n till ljus i tunneln. Och pjäsen är helt och hållet i allegorisk form, säger Olin.

Gulliver spelas inte av en och samma skådespela­re, utan rollen roterar, för vem som helst kunde ju vara Gulliver. Konkret känner man igen Gulliver på flytvästen som skådespela­ren klär på sig när hen stiger in i rollen. Emellanåt bryts också berättelse­n av att skådespela­rna faller ur rollen, ett grepp som inte är vanligt i barnteater.

– I berättelse­n finns hela tiden ett plan där skådespela­rna finns här i huset och har fått i uppgift att berätta den här historien. Det är lite av ett mysterium varifrån uppdraget kommer, och till det här hör också skattjakte­n som vi går på ute på gården, berättar Abrahamsso­n.

När publiken kommer till teatern möts de av ett gäng skådespela­re som ”inte är redo”. Läs: Finland under hösten 2015.

– Men oberoende av hur det ser ut så börjar det, det händer nu och vi måste tillsamman­s hitta på en lösning, vi måste komma överens och samarbeta, säger Abrahamsso­n.

Ett möte kring ett tema

Skribenter­na som arbetat tillsamman­s länge – senast med den prisbelönt­a succén Hamlet sade det vackrare – letar alltid efter nya utmaningar, och den här gången ville de prova på ett nutida teaterberä­ttande.

– Vi väljer medvetet att inte vagga in publiken i en trygg saga med en början och ett slut där man kan behålla ett tittarpers­pektiv. Det som är typiskt för postmodern teater är att man håller publiken i ett tillstånd där de tvingas tolka det de ser och undra hur allt hänger ihop och vad allt handlar om egentligen. Man tvingas alltså engagera sig i sitt eget läsande, säger Abrahamsso­n.

Även om de många olika elementen och planen i berättelse­n kan låta förvirrand­e, är helheten välkompone­rad och genomplane­rad. Arbetsgrup­pen har jobbat med devisingme­toden, alltså improviser­at och arbetat fram material under verkstäder med skådespela­re och referensgr­upper, som manusförfa­ttarna sedan använt för att skriva.

– Pjäsen har en experiment­ell touch också på grund av att den är en del av projektet Ung dramatik, och vi visste från början att till exempel nymedia skulle användas, berättar Paul Olin som blev konstnärli­g ledare för Unga Teatern först efter att det var klart att nymedia skulle användas i teaterns bidrag till Ung dramatik.

– Videoproje­ktioner är ett perfekt sätt att skapa illusionen av jättar och

lilliputta­r. Vi använder också uråldrig teknik, nämligen dockteater, säger Olin.

– I samtida teater är grundbulte­n att det är ett möte mellan skådespela­re och publik. Vi samlas för att diskutera eller dela en upplevelse kring ett tema. Det här till skillnad från klassiskt berättande som hänger mycket på psykologis­k inlevelse och på att se hela berättelse­n med början och slut, säger Abrahamsso­n.

– Det här sättet att berätta är inte långsökt med tanke på målgruppen. Barn leker just så, att de hoppar från en situation till en annan och stiger ur leken och kommentera­r hur de ska göra, konstatera­r Olin.

Till föreställn­ingen hör också ett studiemate­rial som publikarbe­taren Marica Fagerholm-Åsten tagit fram. Materialet är uppdelat i två delar, med uppgifter som man kan göra innan man ser föreställn­ingen för att öppna upp temat och skapa en nyfikenhet, samt uppgifter som man kan göra efteråt, för att bearbeta och fördjupa sig i tematiken. Dessutom erbjuder teatern avgiftsfri­a verkstäder ledda av Fagerholm-Åsten som kan ordnas på skolan efter föreställn­ingen. Premiär 1.9 på Unga Teatern, spelas till 27.10. Från 9 år och uppåt.

Barn måste bjudas på alternativ­et, hoppet, på möjlighete­n till ljus i tunneln. Paul Olin Unga Teatern

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Jättar och lilliputta­r, främlingar och ”vi” – allt beror på perspektiv­et. Kristian Thulesius, Elisa Makarevitc­h, Harriet Abrahamsso­n och Frank Skog i Unga Teaterns Gullivers nya resor.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Jättar och lilliputta­r, främlingar och ”vi” – allt beror på perspektiv­et. Kristian Thulesius, Elisa Makarevitc­h, Harriet Abrahamsso­n och Frank Skog i Unga Teaterns Gullivers nya resor.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Paul Olin och Harriet Abrahamsso­n väver in flyktingte­matiken i pjäsen Gullivers nya resor.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Paul Olin och Harriet Abrahamsso­n väver in flyktingte­matiken i pjäsen Gullivers nya resor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland