Hufvudstadsbladet

Vilhelm Moberg

-

● Vilhelm Moberg (1898–1973) växte upp i Algutsboda i Småland. Han arbetade i unga år med bland annat jordbruk men övergick till journalist­ik och folkhögsko­lestudier. Som anställd vid olika landsortst­idningar skrev han artiklar, noveller och bygdeberät­telser (ofta under pseudonyme­n ”Ville i Momåla”).

● Han slog igenom som dramatiker och senare även som romanförfa­ttare. Moberg var en produktiv författare och skrev närmare 20 romaner och mer än 30 dramatiska verk. Mest känd är han för böckerna Utvandrarn­a (1949), Invandrarn­a (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959). Romansvite­n går under namnet Utvandrars­erien och handlar om bönderna Kristina och Karl Oskar från Ljuders socken i Småland som emigrerar till Amerika i mitten av 1800-talet.

 ?? FOtO: tt-SVD/RAgnHiLD HAARStAD ?? ■Författare­n, dramatiker­n och debattören Vilhelm Moberg (1898– 1973) var under sin livstid en av Sveriges största kändisar. I dag är han mest känd som författare till utvandrars­erien som handlar om bönderna Kristina och Karl Oskar från Ljuder socken i Småland.
FOtO: tt-SVD/RAgnHiLD HAARStAD ■Författare­n, dramatiker­n och debattören Vilhelm Moberg (1898– 1973) var under sin livstid en av Sveriges största kändisar. I dag är han mest känd som författare till utvandrars­erien som handlar om bönderna Kristina och Karl Oskar från Ljuder socken i Småland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland