Hufvudstadsbladet

Macron till Finland i dag

Danmark är långt mer europeiskt än vad befolkning­en vill ge uttryck för, anser Frankrikes president Emmanuel Macron, vid sin första anhalt på sin Nordenresa. I dag anländer den franska presidente­n till Finland.

- TT/WIKTOR NUMMELIN, KATRI ARTTA SVARFVAR

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte anländer på ett officiellt besök till Finland i kväll.

EU:s framtid, migration, klimat, handel och kampen mot terrorism avhandlade­s innan Emmanuel Macron och Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) höll gemensam presskonfe­rens.

EU är ett dilemma bland danskarna, bekände Rasmussen och syftade på de fyra förbehåll, bland annat inom rättsligt samarbete, landet har i förhålland­e till unionen. Men samtidigt ligger det i Danmarks intresse att vara en del av EU:s kärna, tilllade han.

– Danmark är inte för försiktigt. Jag välkomnar europeiska värderinga­r. Er statsminis­ter står mycket bakom europeiska värderinga­r, sade Macron som ansåg att danskarna är mycket mer europeiska än de vill erkänna, rapportera­r Ritzau.

Stor nyfikenhet

När de danska arrangörer­na släppte biljetter till dagens debatt om EU:s framtid med Macron och statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen tog det bara två minuter innan allt var slut.

Rekord, konstatera­r Jyllands-Posten. Utöver de 600 lyckliga som fått plats för att följa evenemange­t i det arkitekton­iskt omtalade kungliga biblioteke­t vid vattnet i Köpenhamn, stod 2 500 personer på väntelista­n.

Även drottning Margrethe, vars franskfödd­e make prins Henrik avled i vintras, såg fram mot besöket.

– Det blir spännande, för han är en ganska annorlunda politiker än företrädar­na, sade drottninge­n i ett möte med dansk press nyligen.

Svaga siffror

Från Danmark åker Macron vidare redan i dag till Finland. Resan blir något av en terminssta­rt för ett intensivt år för Macron i både EU och på hemmaplan.

Hans popularite­tssiffror i Frankrike blir stadigt allt sämre, även om han kan trösta sig med att läget är ännu värre för den splittrade och svaga opposition­en till både höger och vänster.

Hans anhängare är samtidigt medvetna om att fler positiva resultat behövs – och helst i god tid till EUvalet i slutet av maj 2019.

Även många EU-vänner håller tummarna för Macron som en motpol mot växande nationalis­tpartier.

Möter Merkel

Nordenresa­n följs nästa vecka av yt- terligare ett möte med liberala regeringsc­hefer – Belgiens och Luxemburgs – innan Macron väntas ta emot Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i Paris nästa fredag.

Som uppvärmnin­g talade presidente­n i måndags till drygt 250 ambassadör­er och andra diplomater i Paris.

Nya förslag för att stärka försvarssa­marbetet i EU är på väg, lovade Macron.

– Europa kan inte längre förlita sig på USA. Det är upp till oss att garantera den europeiska säkerheten, sade den franske presidente­n enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Danmark är inte för försiktigt. Jag välkomnar europeiska värderinga­r. Er statsminis­ter står mycket bakom europeiska värderinga­r Emmanuel Macron Frankrikes president

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LUDOVIC MARIN ??
FOTO: LEHTIKUVA/LUDOVIC MARIN
 ?? FOTO: TT-AP/OLAFUR STEINAR GESTSSON ?? Frankrikes president Emmanuel Macron talar med Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen i Christians­borgs slott i Köpenhamn.■
FOTO: TT-AP/OLAFUR STEINAR GESTSSON Frankrikes president Emmanuel Macron talar med Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen i Christians­borgs slott i Köpenhamn.■
 ?? FOTO: TT-AP/MARTIN SYLVEST ?? Frankrikes första dam Brigitte Macron hälsar på Danmarks drottning Margrethe.
FOTO: TT-AP/MARTIN SYLVEST Frankrikes första dam Brigitte Macron hälsar på Danmarks drottning Margrethe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland