Hufvudstadsbladet

SFP vill se ett utbildning­sval

SFP vill att nästa val blir ett utbildning­sval, och listar åtgärder inom allt från småbarnspe­dagogik till universite­t. Mikaela Nylander säger att man inom yrkesutbil­dningen nått en smärtgräns. Partiet vill att yrkeseleve­rna ska ha en närundervi­sningsgara­n

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

SFP:s riksdagsgr­upp framställd­e på sitt sommarmöte en åtgärdslis­ta för utbildning­en, där bland annat studiestöd­et föreslås höjas tillbaka, och inkomstgrä­nsarna för studerande höjas.

– Vi vet att unga i den åldern behöver stöd. Yrkesskolr­eformen som regeringen kört igenom tillfredss­täller inte till alla delar behovet av närstudier, säger SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson under riksdagsgr­uppens sommarmöte i Helsingfor­s.

Löftet om närundervi­sning och ett avgiftsfri­tt studiemate­rial för alla i andra stadiet är två av punkterna som SFP driver inför nästa riksdagsva­l.

Närundervi­sningen i yrkesskolo­rna har dalat under ett par decenniers tid. Bland annat i Sakkis yrkesskolb­arometer framgår att trafikoch teknikutbi­ldningar kan ha under 20 timmar närundervi­sning i veckan, i snitt. Debatten om studielinj­er där schemat gapar tomt en hel vecka har förts på insändarsi­dor.

Riksdagsle­damot Mikaela Nylander, som sitter i kulturutsk­ottet, säger att det hörs bud från skolorna att man nått en smärtgräns. Men hon medger att det är fråga om en utveckling som skett en längre tid. Nedskärnin­garna låg på bordet redan under förra regeringsp­erioden – ”vi är också skyldiga”.

– Men närundervi­sningen har sjunkit drastiskt också under den tid som staten satsade mer på yrkesskolo­rna. De ekonomiska nedskärnin­garna är inte hela sanningen, säger Nylander.

Under förra regeringsp­erioden stupade själva yrkesskolr­eformen under den kaotiska sista tiden före valet 2015. Nedskärnin­garna blev kvar på bordet, och nu är också reformen genomdrive­n av Sipiläs regering.

– Vi tittade på närundervi­sningen också förra perioden, då det började komma alarmerand­e siffror. Därför drev vi nu, när vi nu behandlade reformen, en lag som skulle ha definierat rätten till närundervi­sning. Men vi förlorade, säger Nylander. Vad är en närundervi­sningsgara­nti i praktiken? – Det är inte ändamålsen­ligt att slå fast en viss procent, men nu när reformen ger rätt till ett individuel­lt studieprog­ram så vill vi se att man i samband med det individuel­la programmet utvärderar och definierar behovet, till exempel utifrån elevens förhandsku­nskaper eller om man behöver mer stöd, säger Nylander.

Vilka summor det krävs är svårt att definiera, säger hon.

– Det beror på bransch och på hur mycket man skurit ner på olika håll. Men min bedömning är att det handlar om tiotals miljoner som behövs på nationell nivå.

SFP har också ett partidagsb­eslut om avgiftsfri­tt andra stadium, vilket

Närundervi­sningen har sjunkit drastiskt också under den tid som staten satsade mer på yrkesskolo­rna. De ekonomiska nedskärnin­garna är inte hela sanningen. Mikaela Nylander Riksdagsle­damot

skulle gälla gratis studiemate­rial för alla som går i gymnasium eller yrkesskola. Sipiläs regering har i nästa års budget infört ett studiemate­rialtilläg­g på omkring 46 euro i månaden, som skulle beviljas studerande med små inkomster.

– Det är ett steg i rätt riktning, men vår målsättnin­g är kostnadsfr­ihet i enlighet med partidagsb­eslutet, säger Henriksson.

Högre löner på dagis

Mer avgiftsfri pedagogik vill partiet också se på dagis. Som i ett par tidigare skuggbudge­tar driver SFP fyra timmar gratis småbarnspe­dagogik för alla som fyllt tre, och en tvåårig förskola. I sina skuggbudge­tar har partiet beräknat att deras så kalllade familjepak­et – med både en familjeled­ighetsrefo­rm och mer gratis småbarnspe­dagogik – skulle kosta omkring 250 miljoner.

Anna-Maja Henriksson säger att det är något som får kosta statistisk­t beräknat, och motiverar med att det ger något tillbaka i de offentliga finanserna i form av kunnande och sysselsätt­ning.

Hon oroar sig ändå för tillgången till kompetent personal i huvudstads­regionen.

– Utan tilläggssa­tsningar på personalen­s löner kan målsättnin­garna inte uppnås.

Ett annat förslag med prislapp är att höja studiepeng­en till den tidigare nivån före regeringen Sipiläs nedskärnin­g. Nedskärnin­gen beräknades, då den genomförde­s, vara värd 120 miljoner.

”Dagens barn får flera karriärer”

På frågan om kostnadern­a säger Henriksson att åtgärdslis­tan är målsättnin­gar som partiet på sikt vill arbeta sig fram till, att en del inte utgör någon extra kostnad och att andra betalar sig. Gruppordfö­rande Thomas Blomqvist nämner att partiet har som mål att företagens och statens satsningar på forskning och utveckling skulle nå 4 procent av bnp 2025.

– Vi vill ha ett klimat där företagen tror på en framtid i Finland och är beredda att göra sådana satsningar. Vi tror också på ett livslångt lärande. När jag växte upp var det vanligt att man kunde sikta på en yrkeskarri­är under sitt liv, men mina barn växer upp i en annan tid. De kommer förhoppnin­gsvis att ha flera karriärer, säger Blomqvist.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? ■SFP:s riksdagsgr­upp höll sommarmöte i Helsingfor­s på måndagen och tisdagen. I Berghäll cyklade bland annat Mikaela Nylander, Veronica Rehn-Kivi, Thomas Blomqvist, Stefan Wallin och Anna-Maja Henriksson.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ■SFP:s riksdagsgr­upp höll sommarmöte i Helsingfor­s på måndagen och tisdagen. I Berghäll cyklade bland annat Mikaela Nylander, Veronica Rehn-Kivi, Thomas Blomqvist, Stefan Wallin och Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland