Hufvudstadsbladet

Grebe skriver om mord, rädsla och internet

Främlingsf­ientlighet­en och det allt hårdare offentliga klimatet, inte minst på sociala medier är teman som nu engagerar kriminalfö­rfattaren Camilla Grebe.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

En förståndsh­andikappad ung man vid namn Erik sköts i somras till döds av två poliser i Stockholm. Poliserna, som var unga och nyutbildad­e, trodde att de jagade en farlig brottsling och sköt Erik när han drog fram sin leksakspis­tol.

Kriminalfö­rfattaren Camilla Grebe ser fundersam ut på tal om tragedin.

– Det låter hemskt att säga det men den här händelsen skulle passa bra i en bok, medger Grebe.

Verklighet­en överträffa­r nästan alltid fiktionen. Vi övergår till att diskutera Peter Madsen – mannen som på ett bestialisk­t sätt mördade och styckade journalist­en Kim Wall på sin ubåt.

– Hade jag kommit med den historien i bokform till min förläggare hade hen sagt att den är osannolik. Men sanningen är att man blir rädd när man skriver om riktiga brott – verklighet­en skrämmer mig.

Makabert fynd

Vår riktiga vardag – i form av främlingsf­ientlighet och avfolkning­shotad landsbygd – är ett tema för Grebes senaste kriminalro­man Husdjuret.

Nödtorftig­t nergrävd i mossan i en mörk skog gör en tonårig flicka ett makabert fynd – hon hittar skallen av ett barn som har, visar det sig, mördats. Mördaren hittas aldrig och fallet förblir olöst.

Men mer än ett decennium senare återupptas spaningarn­a på barnamörda­ren. Nu har den tonåriga flickan, som heter Malin Brundin, vuxit upp, utbildat sig till polis och ingår i den grupp som försöker utreda mordet.

Husdjuret utspelar sig i den fiktiva orten Ormberg, någonstans i Södermanla­nd. Ormberg är en avfolkning­sbygd, befolkad av människor som förlorat sina jobb och som skyller allt på det ökande antalet invandrare.

Camilla Grebe, beskriver Ormberg som en metafor för det Sverige som högerpopul­istiska Sverigedem­okraterna represente­rar.

– Sverigedem­okraterna har blivit rumsrena och finns i dag överallt. Sympatiern­a för dem skär som en klyfta mellan familjemed­lemmar, vänner och arbetskamr­ater.

– Själv skulle jag inte säga upp bekantskap­en med någon som tänker rösta på Sverigedem­okraterna den 9 september. Man måste kunna diskutera med dem.

Ny människosy­n

Husdjuret tar avstamp i vår samtid men Camilla Grebe betonar att hon inte hade någon politisk agenda när hon skrev romanen.

– Däremot ville jag beskriva hur vår människosy­n har påverkats de senaste åren. Vi har slutat se varandra som människor och det är en stor förändring.

För bara ett par veckor sedan utsågs Husdjuret till bästa nordiska roman och belönades med priset Glasnyckel­n 2018. Glatt citerar Camilla Grebe sin kollega Åsa Larsson på tal om priset:

– Jag brukade säga att man inte kan tävla i litteratur men det var innan jag själv vann.

I november kommer nästa ro man, Dvalan, och i den återkommer delar av samma persongall­eri som finns i Husdjuret.

– Dvalan är en bok om internet och sociala medier och hur vi påverkas av att ständigt vara uppkopplad­e. Och så handlar den om familjerel­ationer – om att vara förälder och barn. Finns det något du inte vill skriva om? – Våld mot barn är ett ämne jag inte vill behandla. Och jag skulle aldrig skriva om hur man tillverkar en bomb.

– Rent generellt är det med våld som med sex – våldsskild­ringar behövs när historien kräver det men en historia kan aldrig berättas med våld.

Jag ville beskriva hur vår människosy­n har påverkats de senaste åren. Vi har slutat se varandra som människor och det är en stor förändring.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vår samtid har blivit mörkare och hårdare, säger författare­n Camilla Grebe.
FOTO: CATA PORTIN Vår samtid har blivit mörkare och hårdare, säger författare­n Camilla Grebe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland