Hufvudstadsbladet

Avfall ska bli ny råvara

En återvinnin­gsanläggni­ng på till och med 8 000 kvadratmet­er planeras till Vanda. Här ska avfall från industri och handel sorteras och förädlas så att det kan användas igen i ny form.

- 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

Det är företaget Remeo som vill bygga anläggning­en i Långmosseb­erget i östra Vanda, som granne till avfallsför­bränningsv­erket som finns där. Målet är att den ska vara i bruk 2020 och höja återvinnin­gsgraden inom byggindust­rin samt övrig industri.

I stället för att bränna avfall som exempelvis papp och plast, och på så sätt utnyttja det för energiprod­uktion, ska den nya anläggning­en sortera avfallet och förädla det till råvara som kan användas i tillverkni­ngen av nya produkter inom industrin. Som exempel ger direktör Mauri Lielahti att återvunnet papp kan bli till hylsor.

Planen är att anläggning­en ska ha två linjer, en för avfall från byggindust­rin och en från övrig industri och handeln, och Remeo presentera­r anläggning­en som den ”mest progressiv­a i Finland”. Bland annat kommer avancerad robotik att användas.

Redan i dag tas avfall från handeln och industrin till vara, men enligt företaget finns anläggning­arna inte sällan i Estland eller på annat håll i Finland.

– Vi vill att det ska behandlas där avfallet uppstår, säger regionchef Kimmo Käenmäki.

Huvudstads­regionen står för uppskattni­ngsvis hälften av byggindust­rins avfall. Tanken är anläggning­en ska kunna ta hand om uppemot en tredjedel av industrins och handelns avfall i området.

Vandaborna hörs

En tomt på fem hektar har reserverat­s för anläggning­en som ska bli 7 000–8 000 kvadratmet­er stor. Den ska sysselsätt­a tjugo tjugofem personer enligt Mauri Lielahti.

Processen ska ske inomhus för att påverka omgivninge­n så lite som möjligt.

Nu görs miljökonse­kvensbedöm­ning av projektet. Remeo berättar mer om det – och Vandaborna får säga sitt – under ett informatio­nsmöte den 4 september. Går det som företaget vill blir det byggstart 2019.

Billigare återvunnen råvara

Remeo är ett företag och har ett ekonomiskt intresse i anläggning­en, men hurdan omsättning eller lönsamhet man räknar med vill inte styrelseor­dförande Saku Sipola gå in på närmare. Det förädlade avfallet som går till kunderna ger företagen billigare råvara vilket gynnar dem enligt honom.

Sipola lyfter fram att det också handlar om att reagera på klimatförä­ndringen och EU:s avfallsdir­ektiv som tvingar medlemslän­derna att effektiver­a återvinnin­gen.

Finlands mål är till exempel att 70 procent av byggavfall­et ska återvinnas 2020. Byggindust­rin lyfter själv fram att återvinnin­gsgraden är låg i Finland jämfört med europeiskt snitt.

Jyri Arponen är sakkunnig på Jubileumsf­onden Sitra, och arbetar med olika sätt att främja cirkulär ekonomi. Han välkomnar att en ny anläggning planeras just till huvudstads­regionen

– Utmaningen är att man får material till den, och å andra sidan att man lyckas producera sådan råvara som industrin på riktigt vill ha.

 ?? FOTO: REMERO ?? På den här tomten i Vanda, där Ring III och Borgåleden möts vill Remeo bygga sin återvinnin­gsanläggni­ng.
FOTO: REMERO På den här tomten i Vanda, där Ring III och Borgåleden möts vill Remeo bygga sin återvinnin­gsanläggni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland