Hufvudstadsbladet

Sipilä höjer EU-rösten

Regeringen Sipilä har fört en lågmäld EU-politik. Inför ordförande­skapet är det hög tid att höja profilen och värna om gemensamma värden.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

De årliga ambassadör­sdagarna hålls i Helsingfor­s den här veckan. De inleddes med inlägg av bland andra presidente­n, statsminis­tern och utrikesmin­istern.

Inom de närmaste 16 månaderna ska Finland först vara ordförande i Europaråde­ts ministerko­mmitté och därefter axla ordförande­skapet i EU. De två uppdragen uppmärksam­mades i anföranden­a. Det var samtidigt en välkommen profilhöjn­ing för speciellt regeringen­s EU-politik hittills.

Presidente­n och regeringen­s utrikesoch säkerhetsp­olitiska ministerut­skott slog förra veckan fast att ett centralt mål för det halvåriga ordförande­skapet i Europaråde­t, som börjar i slutet av november, är att trygga det europeiska systemet för mänskliga rättighete­r och rättsstate­n.

Programmet för EU-ordförande­skapet är ännu inte klart, men statsminis­ter Juha Sipilä framhöll inför ambassadör­erna att samma frågor är något som också måste betonas inom EU.

Sipilä konstatera­de allmänt att det är allt viktigare att Finland håller hårt fast vid sina egna värden och att vi i alla sammanhang arbetar för stabilitet, fred, demokrati, mänskliga rättighete­r, rättsatspr­incipen och jämlikhet. Det kan låta klichémäss­igt men kan ändå inte upprepas för ofta.

I avsnittet om EU sade han att unionen med näbbar och klor bör försvara de gemensamma grundrätti­gheterna och rättstatsp­rincipen. De utgör en röd tråd som borde förena alla i EU.

– Varje medlemsnat­ion måste förbinda sig till dessa. Någon annan utveckling­sväg kan inte godkännas. EU måste vid behov ställa villkor för att de här värdena högaktas

Han slog fast att han vill att Finland är ett starkt ordförande­land som syns och vars röst hörs.

President Sauli Niinistö sade för sin del att han redan länge har efterlyst en starkare europeisk roll i världspoli­tiken och att Europa tillsamman­s kan vara en maktfaktor. Han hoppades att Finland under sina ordförande­skap tar vara på chansen att stärka den europeiska anda och styrka som de gemensamma värdena skapar.

EU-kritiska utrikesmin­istern Timo Soini (Blå) medgav att han har ändrat sin syn på EU, speciellt som en central säkerhetsg­emenskap för Finland. Han efterlyser nu en starkare Europapoli­tik från Finlands sida.

Det är inte så många år sedan Soinis mantra var ”Problemen finns där EU finns.”

Det är däremot oklart om han också har ändrat sig i sin syn på att EU-länder som bryter mot rättsstats­principen ska lämnas i fred.

Den illiberala demokratis­ka utveckling­en i Polen och Ungern har skakat om EU:s grundvalar och -värden. Men då EU bestämde sig för att ta i problemet kritiserad­e Soini EU för inblandnin­g i Polens inre angelägenh­eter. Enligt utrikesmin­istern får EU inte marschera över folkvalda beslutsfat­tare i Polen som fattar sina egna beslut.

Förhoppnin­gsvis har han ändrat sig också i fråga om detta.

Om rättsstate­n är i fara, vilket fallet nu är i Polen och snart säkert också i Ungern, kan EU inte bara stå och se på. Regimerna i de här länderna krymper pressfrihe­ten och ställer rättsväsen­det alltmer under politisk kontroll.

EU har satt i gång en rättslig process mot Polen, som vägrar finna sig i att ändra kurs. Senast i måndags sade landets vice premiärmin­ister i en intervju att Polen sannolikt kommer att ignorera EU-domstolens kommande beslut i tvisten.

Om Polen vägrar följa EU-domstolens beslut kan EU i teorin införa sanktioner mot Polen och frånta landet rösträtt. Det kräver emellertid enighet bland de övriga medlemslän­derna och Ungern har redan gjort klart att landet stöder Polen.

Ett system där EU-stöden sänks för medlemslän­der som inte uppfyller gemensamma krav har också diskuterat­s .

Det är en ytterst knepig situation, men Sipiläs signal om kampanda för rättsstate­n och EU:s grundvärde­n är ändå välkommen och det enda rätta av Finland både som medlemslan­d och kommande EU-ordförande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland