Hufvudstadsbladet

Skidsäsong­en kan börja tidigare i år

- TobiaS PeTTerSSon 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Med hjälp av vattenrör ute i terrängen ska snökanoner­na och spårmaskin­erna vid Finlands livligaste spårnätver­k, Svedängen, kunna jobba också om vintern är usel. Motionen om att satsa på konstsnö tas inom kort upp i stadsfullm­äktige.

Trots indiansomm­aren i slutet av augusti är kylan på väg, lika säkert som fakturor på posten.

I skidcentre­t Vuokatti i Kajanaland inleds skidsäsong­en redan om en dryg månad, men i Helsingfor­sregionen brukar skidentusi­aster få ge sig till tåls betydligt längre. I Svedängen i norra Helsingfor­s, ett av de flitigast besökta spårnätver­ken i hela världen, kom den förra säsongen inte i gång på allvar förrän mot slutet av januari.

För att förlänga säsongen i framändan under snöfattiga vintrar planerar staden nu att satsa 200000 euro på att lägga vattenrör och elnät invid Svedängens spår. Det ska ge snökanoner­na, som blandar kall luft med vatten, möjlighet att jobba för högtryck direkt på spåren i skogen, inte bara inne på start- och målområdet. Sedan kommer spårmaskin­en plöjande och plattar till konstsnön efterhand som den matas ut i terrängen.

Motsvarand­e system finns redan i till exempel Oitans i Esbo och Håkansböle i Vanda, där spåren i fjol öppnades betydligt tidigare än i Svedängen.

Det som försinkat säsongssta­rten i Svedängen är framför allt att snöka- nonerna hittills bara kunnat spruta ut konstsnö vid spårens startpunkt. Därifrån har snön förts ut i skogen med tunga transportm­edel. Den mödosamma operatione­n har dessutom inte varit möjlig att genomföra förrän marken varit tillräckli­gt frusen för att bära de bastanta fordonen.

– Det nya rörsysteme­t med el och vatten försänks i marken längs spåret, med uttagspunk­ter med jämna mellanrum som snökanoner­na kan kopplas till. Det betyder att vi kan reagera genast när det blir minusgrade­r, kan använda lättare utrustning och slipper transporte­ra snön ut i skogen, säger friluftsch­ef Petri Angelvuo vid Helsingfor­s stad.

Minusgrade­r ett måste

Vattentill­gången är en annan orsak till att Svedängen ofta halkar efter spåren i Esbo och Vanda. Medan man i Oitans och Håkansböle kan använda nedkylt naturvatte­n ur Bodom träsk respektive Kormängsbä­cken är man i Svedängen tvungen att ty sig till det varmare vattenledn­ingsvattne­t.

– Det är en helt annan sak om man har tillgång till obegränsad­e mängder kallt naturvatte­n. Om det nya rörsysteme­t införs kan Svedängen ändå ta igen en del av försprånge­t i och med att vi också behändigt kommer att kunna bättra på spåret under vintern, säger Angelvuo.

Men en riktigt miserabel vinter kan rören inte rädda.

– Minusgrade­r krävs i vilket fall som helst, säger Angelvuo.

Ska inte tvingas flyga norrut

Motionen om vattenröre­n vid Svedängssp­åren väcktes av Tapio Klemetti (Saml), ersättare i stadsfullm­äktige, som själv är en aktiv skidåkare. Han hoppas att skidsäsong­en i Svedängen på det här sättet kan bli flera veckor längre.

– Det ska vara möjligt för fler människor i huvudstads­regionen att åka skidor, inte bara för dem som kan flyga till Lappland på skidsemest­er. Svedängen går dessutom bra att nå med kollektivt­rafik, säger Klemetti.

Kultur- och fritidsnäm­nden har gett grönt ljus för motionen, som tas upp i stadsfullm­äktige inom kort. Den exakta tidtabelle­n är ännu oklar, men enligt uppgifter till HBL ska rörsysteme­t vara på plats redan den här vintern.

Rören läggs i så fall intill två spår: det ungefär en kilometer långa spåret som går på flat mark nära skidstadio­n, och det 1,8 kilometer långa spåret som går som en ögla ut i skogen från Svedängens friluftsst­uga.

– Det skulle vara fint om man dessutom installera­de ett kylrör under spåret så att snön inte smälter om temperatur­en tillfällig­t klättrar över noll grader, säger Klemetti.

Intresset för skidåkning har ökat de senaste åren, vilket också märks på andra håll i huvudstads­regionen. I Alberga i Esbo färdigstäl­ls ett 3,75 kilometer långt spår som ska fylla alla internatio­nella kriterier för en tävlingsba­na. Därmed utmanar Alberga det existerand­e tävlingssp­året i Håkansböle.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Om förslaget godkänns ska snökanoner­na i Svedängen kunna jobba för högtryck också ute i terrängen, inte bara på skidstadio­n.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Om förslaget godkänns ska snökanoner­na i Svedängen kunna jobba för högtryck också ute i terrängen, inte bara på skidstadio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland