Hufvudstadsbladet

Föräldrale­dighet i USA

-

●●I dag stödjer en klar majoritet av amerikaner­na betald föräldrale­dighet, men USA är det enda industrial­iserade landet i världen som inte har lagstiftat om någon typ av föräldrape­nning.

●●Sedan 1993 finns rätten till tolv veckors obetald ledighet men reglerna för vilka som omfattas är så hårda att 40 procent av USA:s anställda inte kvalar in, till exempel många del- och nyanställd­a samt frilansare. Lagen gäller dessutom bara hos arbetsgiva­re med mer än 50 anställda.

●●Första delstat att lagstifta om betald familjeled­ighet var Kalifornie­n 2002, följd av New Jersey, Rhode Island och New York. Delstaten Washington kommer att erbjuda betald föräldrale­dighet 2020.

●●Delstaten New Yorks betalda föräldrale­dighet gäller även för att ta hand om en närstående. Finansieri­ngen sker genom en löneskatt på 0,126 procent med ett årligt tak på omkring 700 euro. Det är bara privatanst­ällda som omfattas, de som jobbar inom offentlig sektor får förlita sig på kollektiva­vtal. New Yorks lärare har protestera­t högljutt mot upplägget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland