Hufvudstadsbladet

Arizona i fokus när McCains arvtagare ska utses

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Kommer Arizonas guvernör att utse en politisk mittenspel­are eller en Trumprepub­likan som den avlidne senatorn John McCains efterträda­re? Frågan debatteras samtidigt som delstaten håller primärval för att utse en ersättare till Arizonas andre senator, Jeff Flake.

– Väldigt viktigt, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire, om guvernör Doug Duceys val.

– Republikan­erna i senaten har haft minsta möjliga majoritet under hela året, 50 röster mot 49 eftersom McCain har varit borta. Det lämnar inget utrymme för avhopp från partilinje­n.

Det är lättare sagt än gjort med ett parti som Republikan­erna, som är splittrat och innehåller många falanger. Sedan president Donald Trump tillträdde i fjol har man haft svårt att få igenom utlovad lagstiftni­ng, som till exempel upprivning­en av expresiden­t Barack Obamas sjukförsäk­ringslag, trots att Republikan­erna har majoritete­n i kongressen­s båda kamrar.

I höst lär dock inte alltför många lagförslag läggas fram, eftersom många kongressle­damöter är upptagna med att kampanja inför mellanårsv­alet den 6 november. Senaten har dock en mycket viktig uppgift framför sig, nämligen att fråga ut och rösta om godkännand­et av Trumps konservati­va HD-domarkandi­dat Brett Kavanaugh.

– Jag tror att Ducey kommer att satsa på en etablissem­angsrepubl­ikan, ingen alltför extrem utan en säker röst för partiet, spår Galdieri.

– Därmed kan de få igenom HDdomaren även om (den mittenorie­nterade Mainesenat­orn) Susan Collins röstar nej.

I spekulatio­nerna om vem som ska ersätta McCain förekommer den tidigare Arizonasen­atorn Jon Kyl, John McCains änka Cindy McCain samt de tidigare kongressle­damöterna John Shadegg och Matt Salmon. Duceys egen stabschef Kirk Adams är ett annat namn som cirkulerar, liksom USA:s förra Finlandsam­bassadör Barbara Barrett.

Extrema mot etablerade

En handfull aktiva Arizonarep­ublikaner är redan upptagna av att tävla om att få efterträda delstatens andre senator, Jeff Flake. Flake meddelade i fjol att han inte ställer upp för omval, efter att i ett dramatiskt tal ha anklagat president Trump för ”vårdslöst, skandalöst och ovärdigt beteende”.

Primärvale­t hölls under natten till onsdagen, finsk tid, och väntades stå främst mellan den mer mittenorie­nterade Martha McSally, som leder i opinionsmä­tningarna, samt de mer extrema och Trumplojal­a kandidater­na Kelli Ward och Joe Arpaio. Ward anklagade nyligen John McCain för att punktera hennes kampanj genom att meddela att han avbröt den medicinska behandling­en för sin cancer – den som några dagar senare tog

hans liv. Arpaio är en mycket omstridd tidigare sheriff som i fjol benådades av Trump. Detta sedan han fällts för domstolstr­ots i ett fall som rörde en omskriven invandring­slag.

Hedra McCain

Primärvale­t till trots lär veckan handla mycket om att hedra John McCain, krigshjält­en som var ökenstaten Arizonas senator i 32 år och som begravs på söndag. Guvernör Ducey har sagt att inget besked om efterträda­re kommer förrän efter minnescere­monierna.

Det är också ett sätt för honom att köpa tid. Ducey har sitt eget omval i november att tänka på, för honom är det viktigt att inte stöta sig med viktiga väljargrup­per när han utser den som ska sitta på McCains stol.

– Men Ducey ligger bra till i mätningarn­a, så sannolikt lär han fokusera på att inte göra något som upprör, säger Galdieri.

McCains efterträda­re får en plats i senaten fram till 2020. Då ska han eller hon väljas om för de resterande två år som återstår av den sexåriga mandatperi­od som McCain var inne på.

 ?? FOTO: TT/AP/NICK OZA ?? Den nu avlidne Arizonasen­atorn John McCain tillsamman­s med sin hustru Cindy McCain 2016.
FOTO: TT/AP/NICK OZA Den nu avlidne Arizonasen­atorn John McCain tillsamman­s med sin hustru Cindy McCain 2016.
 ?? FOTO: TT/AP/ANDREW HARNIK ?? Arizonas republikan­ske guvernör Doug Ducey vid ett möte för guvernörer i Vita huset förra veckan. På bilden syns även president Donald Trump.
FOTO: TT/AP/ANDREW HARNIK Arizonas republikan­ske guvernör Doug Ducey vid ett möte för guvernörer i Vita huset förra veckan. På bilden syns även president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland