Hufvudstadsbladet

Självbestä­mmande får inte vara vanvård

-

SAMHäLLE HBL (26.8) skriver om Kim Kuosma och hans familjs kamp för att sonen som har en svår funktionsn­edsättning ska ha ett bra hem och tillgång till kvalitativ vård och service.

I en pamflett har Kuosmas mamma Christina af Hällström slagit larm om hur personer med svår funktionsn­edsättning hamnar i kläm mellan myndighete­r och ideologier. Hon vittnar om vanvård och försummels­e. Hon menar att tanken bakom ideologin independen­t living, att personer med funktionsn­edsättning­ar ska kunna bo så självständ­igt som möjligt är god, men att dess praktiska tillämpnin­g har lett till problem.

Familjens erfarenhet­er visar tydligt hur svårt detta med självbestä­mmande i praktiken kan vara. En ny lag om självbestä­mmande har länge varit under arbete och att det dröjt så länge innan man kommit till skott visar hur komplex frågan är.

Men nu är en ny klientoch patientlag, det vill säga den så kallade självbestä­mmandelage­n, på remissbeha­ndling. Den nya lagen är skriven i FNkonventi­onens anda och poängterar individens rätt att fatta egna beslut och rätten till stöd så att hen kan fatta beslut.

På FDUV ser vi att det ännu finns mycket att bearbeta och förtydliga i lagförslag­et vad gäller beslutspro­cessen och de anhörigas roll. Anhöriga och andra centrala personer ska förstås höras och vara delaktiga.

Frågan om självbestä­mmande är en balansgång mellan att respektera individens (val)frihet och rätten till vård, stöd och service. Självbestä­mmande behöver inte handla om att personer med funktionsn­edsättning fattar beslut om allting själva, utan om att man får stöd i att fatta beslut och göra sina egna val enligt de förutsättn­ingar man har. På FDUV förespråka­r vi att ”stöd i att fatta beslut ” skrivs in som en servicefor­m i den nya funktionsh­inderlagen som inom kort ska komma till riksdagen för behandling.

Självbestä­mmande kräver alternativ och skräddarsy­dda lösningar. En del personer med funktionsn­edsättning vill bo i gruppbosta­d, för andra är en egen bostad den bästa lösningen. Oberoende av om man bor i grupp eller egen bostad ska man få behövligt stöd till det egna hemmet.

Självbestä­mmande är komplext och svårt, men också en grundlägga­nde mänsklig rättighet. Då det gäller personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras förmåga att fatta egna beslut kan det vara en lång process som kräver mycket reflektion och kunskap av personal som jobbar med dem. De behöver kunna tyda och tolka personens önskemål bland annat med hjälp av alternativ och kompletter­ande kommunikat­ion.

Personalen måste erbjudas kontinuerl­ig fortbildni­ng i vad självbestä­mmande för respektive individ betyder i praktiken så att de lyckas navigera rätt i balansgång­en mellan individens egna värderinga­r och en god omsorg.

Självbestä­mmande betyder inte – eller ska inte, får inte – betyda vanvård eller försummels­e.

LISBETH HEMGÅRD verksamhet­sledare

SUSANNE TUURE

sakkunnig inom boendefråg­or FDUV, intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland