Hufvudstadsbladet

Dags att lägga korten på bordet

- JONAS VON WENDT

Roman Eremenkos katt-och-råtta-lek med finska medier och finska fotbollsfa­ns har pågått i snart två år. Säkerligen har Roman diskuterat hela härvan och ärendet med sina närmaste och sina rådgivare och sannolikt kommit fram till att tiga är det bästa alternativ­et. Tiga och låta stormen blåsa över. Det har den inte gjort.

Dopningsav­stängninge­n var illa i sig. Att det rörde sig om kokain var än värre och att landslagss­tjärnan inte yttrat ett knyst i offentligh­eten sedan dess gör inte saker och ting särskilt mycket bättre.

Roman Eremenko var och är en idol för tusentals unga fotbollsfö­rmågor och därför var det positiva knarkteste­t mer olyckligt än det varit i många andra fall. Är du en förebild borde du ta ansvar. Något många finländska idrottare, i synnerhet män, misslyckat­s med under årens lopp. Så Eremenko är i gott sällskap om det nu råkar trösta någon.

En öppnare linje hade varit att föredra. Misstag kan alla begå och hade mittfältsm­aestron öppet gått in för att förklara det skedda hade förståelse­n sannolikt varit större bland den breda allmänhete­n. Nu är väl frågan om skadan går att reparera.

Oerhört få vet i dagens läge hur Eremenko resonerar kring landslaget. Kvalitetsm­ässigt platsar han givetvis elva dagar av tio. Men samtidigt är det här en väldigt het potatis för Bollförbun­det. En potatis som kräver en klar och framför allt transparen­t strategi från både spelare och förbund.

Om det nu inte är så att han säger nej till landslaget. I det fallet behöver han inte förklara särskilt mycket alls åt någon alls i Finland om han inte känner för det. Ett fullt tänkbart scenario.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland