Hufvudstadsbladet

Tatli avsäger sig EM-titeln

Europamäst­aren i lättvikt, Edis Tatli, avsäger sig EMtitelbäl­tet för att helt och fullt satsa på att vinna ett VM-bälte.

- jonas.wendt@ksfmedia.fi JONAS VON WENDT

Tatli, med 31 segrar och två förluster som proffs, avsäger sig EM-bältet för att befrias från de villkor som ställs för att man ska få hålla bältet. Det handlar i klarspråk om att försvara bältet mot utmanare och den ekvationen stämmer inte för Tatli just nu.

– Tatlis första utmanare i Europa är alltjämt Marvn Petit. De två skulle mötas tidigare denna månad i Nyslott men Petit var skadad och kunde inte ställa upp, säger managern Pekka Mäki.

– Det europeiska boxningsfö­rbundet ville att Edis skulle ha försvarat sitt bälte så tidigt som i november mot just Petit. Men vi vill nu fokusera på VM-projektet, säger Mäki.

Tatli har gått en VM-match tidigare. 2014 förlorade han på domarröste­r mot kubanen Richar Abril.

EM-titeln vann han första gången 2015. Två år senare förlorade han mot Francesco Patera men vann tillbaka titeln i en returmatch under samma kalenderår.

31-åringen är rankad fyra på IBFranknin­gen, och elva på WBC-rankningen.

Mikey Garcia är toppnamnet i lättvikt. Men det har länge spekulerat­s i att han skulle gå upp en viktklass.

Vägen till en VM-titelmatch är inte alldeles spikrak utan Mäki säger att det kan tänkas att Tatli måste gå en sorts kvalmatch för att kvalificer­a sig för en titelmatch.

– En dylik match kunde bli aktuell kring nyår, säger Mäki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Edis Tatli vill fokusera på VM.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Edis Tatli vill fokusera på VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland