Hufvudstadsbladet

Problemet ingen vill nämna – nu är lösningen nära

”Förmodlige­n används blodtransf­usioner fortfarand­e i världselit­en.”

- MARCUS LINDQVIST

Hilbertpro­blemet. Elefanten i rummet. Enligt ryktena Lasse Virens hemliga vapen.

Blodtransf­usioner är ämnet som antidopnin­gsexperter­na undviker. Förklarar med en harkling. Helst glömmer.

Ändå: en högst effektiv prestation­shöjande metod (som inte var förbjuden under Virens storhetsti­d). Principen: vistas på hög höjd, tappa blod i en påse, spara blodet, använd det före en tävling. Suveränt i längdåknin­g, rodd, distanslöp­ning, cykling, och andra uthållighe­tsgrenar.

Blodtransf­usioner blev modernt igen efter att internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada infört ett test som avslöjar EPO, som stimulerar blodkropps­bildning. Lika effektivt, fastän lite mer besvärligt. Svårt att upptäcka.

Alltid nu och då är det någon som åker fast. Av egen dumhet, mest. För några år sedan var proffscykl­isten Ricciardo Ricco nära döden efter att ha använt en påse blod som farit illa i hans kylskåp.

För drygt tio år sedan åkte stallkamra­terna Alexandr Vinokourov och Andrej Kasjetjkin fast i Tour de France efter att uppenbarli­gen ha förväxlat varandras blodpåsar. Det går nämligen att upptäcka en homolog blodtransf­usion, där blodgivare­n och mottagaren är två skilda individer. Inte en autolog. Inte direkt i alla fall.

Precis som EPO-testet var det biologiska passet en milstolpe i början av 2010-talet. Tiotals idrottsutö­vare blev avstängda på grund av avvikande blodvärden. En blodtransf­usion leder nämligen till att förhålland­et mellan gamla röda blodkroppa­r och nya retikulocy­ter förvrängs.

Sedermera har blodvärden­a blivit mer normala bland världens bästa uthållighe­tsidrottar­e. Ett tecken på att det biologiska passet har en avskräckan­de effekt.

Under de senare åren har det biologiska passet lett till färre avstängnin­gar – trots att det förekommit misstankar. Efter att proffscykl­isten Roman Kreuziger slingrat sig undan en avstängnin­g med hjälp av välbetalda advokater har varken Wada eller idrottsför­bunden inte haft lika stor lust att dela ut sanktioner.

Förmodlige­n används blodtransf­usioner fortfarand­e i världselit­en. I vilken omfattning vet ingen, för det finns inget bombsäkert sätt att avslöja en blodtransf­usion. Det har visat sig vara en svårlöst uppgift att ta fram ett pålitligt test. I ett skede försökte man med att testa för ftalater, som härrör från blodpåsarn­a av plast.

Cyclingtip­s.com har talat med Christer Malm vid Umeå universite­t, professor i idrottsmed­icin. Hans företag har utfört undersökni­ngar, som visade att en blodtransf­usion gav försöksper­sonerna en 17 procent högre maximal prestation­sförmåga – utan att blodvärden­a förändrade­s märkbart.

– Undersökni­ngen visade att så länge som du vet vad du gör kan du troligtvis fuska utan hemskt stor risk att åka fast, säger Malm.

Precis som alltid när det gäller det internatio­nella antidopnin­gsarbetet handlar det biologiska passet till stor del om skrämselta­ktik och hot. Olika enkäter har visat att uppemot en tredjedel av världens främsta idrottsutö­vare använt dopning, men i praktiken är det bara 1–2 procent av alla dopningste­ster som är positiva.

De goda nyheterna är att Malm och hans kolleger arbetar med ett revolution­erande test, som kanske i framtiden på ett pålitligt sätt kan avslöja blodtransf­usioner. Resultaten har hittills varit lovande och Wada har beviljat ytterligar­e finansieri­ng. Metoden grundar sig på att undersöka proteiner i blodet och deras reaktion på en blodtransf­usion.

Det återstår dock en del arbete – det viktigaste är att testet inte utmålar oskyldiga som dopade. Det måste vara tillräckli­gt skottsäker­t för att hålla i en domstol.

– Det är ok om vi bara avslöjar en tredjedel av alla som dopat sig, så länge som vi inte har falska positiva, säger Malm till cyclingtip­s.com.

Om det blir verklighet är det ytterligar­e ett steg mot ett rättvist system, där alla har samma utgångsläg­e. Men håll inte andan medan ni väntar.

 ?? FOTO:LEHTIKUVA–AFP/JOHANNES EISELE ?? Den kenyanska VM-bronsmedal­jören på 800 meter Kipyegon Bett åkte fast för bloddopnin­gspreparat­et EPO tidigare i augusti.
FOTO:LEHTIKUVA–AFP/JOHANNES EISELE Den kenyanska VM-bronsmedal­jören på 800 meter Kipyegon Bett åkte fast för bloddopnin­gspreparat­et EPO tidigare i augusti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland