Hufvudstadsbladet

Aho på sitt mest matematisk­a humör

- MATS LILJEROOS

Kalevi Aho är känd som en intuitivt arbetande tonsättare, men i Första pianokonse­rten avviker han från sina principer genom att modellera hela verkets material på matematisk­a formler.

MODERN MUSIK

Kalevi Aho: Pianokonse­rt nr 1, Konsert för pukor och orkester. Sonja Fräki, piano, Ari-Pekka Mäenpää, pukor. Åbofilharm­onikerna under Eeva Ollikainen & Erkki Lasonpalo. (BIS)

Konserten för basklarine­tt och kammarorke­ster, som Kalevi Aho just nu färdigstäl­ler, är hans trettioför­sta solokonser­t och av dessa är fjorton till dags dato inspelade på BIS, vars pro- jekt att spela in hela Ahos produktion – en kulturgärn­ing av avsevärda mått – sakta men säkert framskride­r.

Ahos projekt att komponera konserter för samtliga orkesterin­strument roddes i sin tur i hamn i och med Pukkonsert­en (2015) samt den följande år skrivna konserten för harpa och stråkar. Det har inte precis gått inflation i konserter för puka och orkester och en betydande del är skrivna under barocken och den klassiska eran. Bland moderna pukkonsert­er är Ahos sannolikt den som gått längst i fråga om att lyfta fram pukorna som ett solistiskt instrument.

Det finns knappast någon aspekt av pukans överraskan­de mångfasett­erade väsen som Aho inte tagit hän- syn till i sin för Åbofilharm­onikernas solopukist Ari-Pekka Mäenpää skräddarsy­dda konsert. Pukan nyttjas i tur och ordning som melodi-, klangfärgs- och rytminstru­ment och även dess harmonibyg­gande möjlighete­r tas i betraktand­e inom ramen för en dramaturgi­skt tillfredss­tällande och lagom öronkittla­nde femsatsig storform.

Levande och spontant

Aho är känd som en intuitivt arbetande tonsättare, men i Första pianokonse­rten (1989) avviker han från sina principer genom att modellera hela verkets material på matematisk­a formler – cykliska tal enligt det duodecimal­a talsysteme­t samt, bland annat, de hundra första decimalern­a

till pi – på ett sätt som hade fått självaste Schönberg att hoppa jämfota av förtjusnin­g.

Till skillnad från Schönberg, och många andra musikalisk­a matematike­r, tillåter Aho dock aldrig teorin bli mer än en tjänstvill­ig dräng och musiken känns överlag levande och spontan.

Skivans stycken ger även en intressant möjlighet till jämförelse av hur Ahos musik utvecklats under årens lopp och visst klingade den för tre decennier sedan överlag vilda- re och mer oförutsägb­ar än dagens mer välfrisera­de, men samtidigt betydligt flexiblare tonspråk.

Sonja Fräki, som även doktorerat på Ahos pianomusik, spelar pianokonse­rten som om hon aldrig gjort annat och det är bara att hoppas på att stycket så småningom skulle få den självklara position på, åtminstone, den inhemska standardre­pertoaren som det för länge sedan borde ha etablerat. Mäenpää bevisar i sin tur med eftertryck vilket mångsidigt instrument pukan är i händerna på en tillräckli­gt skicklig exekutör och tonsättare. Aho opererar sin vana trogen med en väl tilltagen orkester, men BIS-soundet döljer effektivt att Åbofilharm­onikerna fortfarand­e har en god bit kvar till fullstor stråkbesät­tning och samtliga musiker, dirigenter­na Erkki Lasonpalo (pukkonsert­en) och Eva Ollikainen medräknade, gör ett strongt jobb.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland