Hufvudstadsbladet

Död i vaken

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Namnen liksom replikerna sitter som de ska i Eva Frantz nya småstadsde­ckare.

KRIMINALRO­MAN

Eva Frantz

Den åttonde tärnan Schildts & Söderström­s 2018

En hurtig vinterbada­re får en chock när han tar sig ett vakdopp i Timmervike­n. Först ser det ut som om en badarkompi­s fått en sjukdomsat­tack, men sen blir det mera komplicera­t. Vem var det som kom och gick i den dödas lägenhet under kvällen? Och vad är det för mystiska foton som hittas i hennes bankfack?

Den åttonde tärnan är en klassisk småstadsde­ckare, med en avgränsad plats och en avgränsad krets aktörer. Mysteriet tätnar kring folkhögsko­lan Futurica, före detta förvarings­plats för vanartiga ungdomar, numera mellanårso­as för de konstnärli­gt begåvade – fotografi och musik – och en uppsättnin­g tiondeklas­sare. Kriminalko­nstapel Anna Glad, bekant från Eva Frantz’ förra bok Blå villan, börjar utreda, med håret på ända och sin sedvanliga blandning av systematik och råddig intuition.

Frantz är bra på att skriva repliker som sitter rätt, och bra på att hitta på namn – det senare en ofta underskatt­ad talang. Egennamn markerar ålder, klass, etnicitet och kulturell habitus. Kriminalgå­tor som töjer på trovärdigh­etens gränser kan behändigt förankras i trovärdig sedeskildr­ing och då ska man inte slarva eller överdriva med namnen. Överkommis­sarien heter Annette Käld och Anna Glads närmaste kollega heter Märta Hansson, båda låter

som om de kunde finnas var som helst i Svenskfinl­and (och plus i kanten för Märta).

Kriminalin­trigen är kompetent hopsvarvad kring en moralisk kärna. Att ett gammalt dödsfall plötsligt skall ge återklang decennier senare utan att de inblandade konfronter­ats med varandra redan tidigare är inte helt sannolikt, men det förlåter man eftersom man trivs i det här språklands­kapet och med de här fiktiva typerna. Frantz är påpasslig och fångar – som i Blå villan med sina förvecklin­gar i bloggosfär­en – upp sånt som förbryllar och förskräcke­r i samtiden. Knappt har jag påmints av kvällstidn­ingarna om att det finns män som köper använda trosor på nätet för sin sexuella förnöjelse, så berättar Frantz nu helt sakkunnigt hur en ung kvinna kan extraknäck­a genom att sälja dem och vilka riskerna med en sån verksamhet är. Temat för Den åttonde tärnan är övergrepp och sexuellt utnyttjand­e av unga människor, och den sega kultur av fysisk exploateri­ng som lever kvar där det finns pengar och makt.

En finess med Frantz’ böcker är att de flesta personer, med undantag för de verkliga förövarna, skildras ganska nyanserat också om de gör sig skyldiga till nedriga eller dumma saker. Och här, liksom i debuten Sommarön, finns en liten spricka i den formella rättvisans realiserin­g, men den förblir polisen saligt ovetande om.

På sista sidan lägger Frantz ut en krok som jag antar i sinom tid ska hala oss in i nästa bok om Anna Glad. Och varför inte?

Den produktiva Frantz ger i höst ut en bok till, en rysare för slukarålde­rn med titeln Hallonback­en. Radioteate­rns krimpodd Klassfeste­n – pojken som försvann, med manus av Frantz, finns på Yle Arenan sedan juli.

 ?? FOTO: MARICA ROSENGARD ?? Eva Frantz tredje kriminalro­man utspelar sig kring den fiktiva folkhögsko­lan Futurica.
FOTO: MARICA ROSENGARD Eva Frantz tredje kriminalro­man utspelar sig kring den fiktiva folkhögsko­lan Futurica.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland