Hufvudstadsbladet

Lindgrens dotter kritisk mot filmen Unga Astrid

- TT

Astrid Lindgrens dotter riktar kritik mot den kommande filmen Unga Astrid i en intervju med tidningen Vi, enligt Expressen.

Unga Astrid kretsar kring Astrid Lindgrens liv på 1920-talet och tar bland annat upp författare­ns graviditet utanför äktenskape­t. I en intervju i septembern­umret av tidningen Vi säger dottern Karin Nyman bland annat att filmen aldrig hade kunnat göras medan Astrid Lindgren levde.

Hon ifrågasätt­er också att filmen kretsar kring den unga Astrid Lindgren.

– Jämför med filmerna om exempelvis Björn Borg och Churchill som berättar vad dessa män åstadkom i livet, medan en biopic om Astrid handlar om hennes privatliv – och då några år av hennes mest intima privatliv – tjugo år innan hon skriver den bok som gör henne berömd. Är det inte rätt tvivelakti­gt? Som om det vore det enda intressant­a med henne, säger Nyman enligt Expressen.

Regissören Pernille Fischer Christense­n säger i en kommentar till Vi:

– Det är kvinnor som Astrid, deras livsval och konstnärsk­ap, som har banat väg för de liv vi kvinnor kan leva i dag. Det är så viktigt att vi kommer ihåg de kvinnliga föregångar­na, att vi förstår varifrån vi kommer för att förstå våra egna liv och vad vi måste värna om.

Unga Astrid, med Alba August i rollen som Astrid Lindgren, har biopremiär den 14 september.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Karin Nyman är dotter till Astrid Lindgren.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Karin Nyman är dotter till Astrid Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland