Hufvudstadsbladet

Forskning: Fler rådjur ger fler fall av virussjukd­om

Det finns ett direkt samband mellan antalet rådjur och risken att smittas med TBE. Ju fler rådjur, desto fler drabbas av den fruktade sjukdomen, visar ny forskning från Uppsala universite­t.

- SPT-TT

Det finns ett direkt samband mellan antalet rådjur och risken att smittas med virussjukd­omen TBE. Ju fler rådjur, desto fler drabbas av den fruktade hjärninfla­mmationen, visar nu forskning.

Sedan mitten av 1980-talet går kurvan över antalet personer som insjuknat i fästingbur­en hjärninfla­mmation (TBE) brant uppåt. Förra året rapportera­des 391 fall av TBE till Folkhälsom­yndigheten i Sverige. Också i Finland har antalet TBE-fall ökat. I fjol rapportera­des 82 fall av TBE i Finland, vilket är rekord.

– Trenden pekar uppåt. Vi har dels blivit bättre på att upptäcka fästingsmi­ttan, men det är också fler som blivit smittade, säger Jussi Sane som är ledande expert inom epidemiolo­gi på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Vad denna ökning beror på har varit omdiskuter­at, men nu kan forskare vid bland annat Uppsala universite­t visa att det finns ett starkt samband mellan antalet TBEfall och antalet rådjur, kronhjorta­r och harar samt deras geografisk­a utbredning.

– Vår forskning visar att det finns en statistisk korrelatio­n mellan dem som är väldigt stark. Den kraftiga ökningen av antalet TBE-fall som vi haft under flera år är alltså en följd av den ökning av rådjurspop­ulationen som inträffade i slutet av 1980-talet. Dessförinn­an var ju rådjur inte så vanliga, men i början av 1990-talet fanns det en miljon rådjur, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universite­t.

Thomas Jaenson och hans kollegor har bland annat analyserat fler än 400 vetenskapl­iga studier som handlar om fästingens och dess värddjurs ekologi samt TBE-virusets epidemiolo­gi. Utöver detta har de även analyserat var TBE-fall inträffat de senaste decenniern­a, samt tagit del av avskjutnin­gsdata från Jägareförb­undet.

– Fästingar kan ha olika värddjur, men rådjur, harar och kronhjorta­r är de djur som bäst korrelerar med antalet TBE-fall. Om rådjuren ökar inom ett visst område, så ökar antalet TBE-fall ett eller två år senare, säger Thomas Jaenson.

Forskninge­n, som presentera­s i Parasites and Vectors, visar också att ett enda rådjur kan vidmakthål­la en väldigt hög fästingtät­het inom en mindre yta.

– Därför skulle det inte hjälpa särskilt mycket om man sköt av stora dela av rådjurssta­mmen. I så fall skulle man vara tvungen att skjuta nästan vartenda rådjur.

Sambanden mellan fästingar och vissa djur är dock inte så enkla och raka som de kanske låter.

– Tvärtom är de väldigt komplicera­de med en rad olika faktorer som påverkar förekomste­n av TBE. Antalet rådjur är en sådan faktor. Variatione­r i nederbörde­n, temperatur­en och antalet mindre däggdjur är andra faktorer. Därför vore det jättesvårt att ta fram en beräknings­modell om vi vill veta hur många TBEfall vi kommer att få framöver. Att bara titta på antalet rådjur räcker inte, säger Thomas Jaenson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: PIXABAY ?? Rådjuren bär en stor del av skulden bakom de senaste årens kraftiga ökning av antalet TBE-fall, visar forskning.
FOTO: PIXABAY Rådjuren bär en stor del av skulden bakom de senaste årens kraftiga ökning av antalet TBE-fall, visar forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland