Hufvudstadsbladet

Damerna Finlands hopp i Sverigekam­pen

Kvinnorna tar på pappret en knapp seger i Sverigekam­pen. Herrarna måste överpreste­ra.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi Källa: Sveriges friidrotts­förbund

I morgon kör den traditione­lla Sverigekam­pen i gång i Tammerfors – och förutsättn­ingarna är delikata. Kvinnorna ser ut att gå mot en knapp seger – men det blir tajt. Herrarna får det svårt om de ska lyckas bryta svenskarna­s långa segersvit.

Sveriges herrar har vunnit landskampe­n fem gånger i rad. De svenska damerna har varit bättre två gånger i följd.

Finland saknar några säkra kort, bland dem David Söderberg, slägga, Oskari Mörö, häck, Tero Pitkämäki, spjut, samt Camilla Richardsso­n som förra året tog poäng både i 3 000 m hinder och 5 000 m.

Svårt att dubblera

Sverige har i och för sig inte heller sitt bästa lag i Tammerfors. Bland annat EM-bronsmedal­jören Meraf Bahta och nya stavstjärn­an Armand Duplantis lyser med sin frånvaro. Inget under om Diamond League går före Sverigekam­pen – det lyx- problemet existerar dessvärre inte för Finlands del – men för många av idrottsutö­varna är det här en av säsongens absoluta höjdpunkte­r och ett ovanligt tillfälle att få represente­ra Finland.

Det här året är programmet inklämt till fredag och lördag, vilket innebär att det blir tufft att dubblera. Till exempel får IK Falkens Sandra Eriksson löpa både 5 000 m och 1 500 meter under samma kväll.

Trippelseg­er i häck?

Damernas landskamp är jämn så det förslår. I 100 m häck kan Finland sikta på en trippelseg­er med Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Annimari Korte i laget.

I herrarnas landskamp är det en klar intrig: på sprintsträ­ckorna och medeldista­nserna dominerar Sverige. I kastgrenar­na har Finland en liten fördel. Tresteg erbjuder dock enligt statistike­n Finlands bästa chans till en trippelseg­er genom Simo Lipsanen, Topias Koukkula och Arttu Tyystjärvi.

När det gäller Sverigekam­pen är statistik förstås endast statistik. Bara seger och poäng räknas och det handlar ofta om att kunna tänja sig och överträffa sig själv.

Höjdpunkt för många

Det blir intressant att se hur idrottsutö­varna lyckats toppa sin form till det här skedet av säsongen. För den nationella eliten har fokus förmodlige­n varit på EM i Berlin, men resten har antagligen varit inriktade på FM/SM och landskampe­n. Finland hade FM i juli, Sverige SM senaste helg.

I det här skedet av sommaren brukar formkurvan ofta vara på dalande, men om vädret är hyggligt kan det bli riktigt goda resultat i Tammerfors. Bland annat satte Sandra Eriksson finskt rekord på 3 000 m hinder i Sverigekam­pen 2013, medan Minna Nikkanen putsade det finska rekordet i stavhopp i landskampe­n 2014. Elmo Lakka ser ut att för tillfället vara i rekordform i herrarnas korta häck och Sveriges Daniel Ståhl krutade till nytt årsbästa i världen förra helgen.

Ovanliga sträckor

Här nedan kan du se papperslan­dskampen, som grundar sig på årsbästa. Den kan också vara missvisand­e, för många idrottsutö­vare springer för sig själva ovanliga grenar och kanske inte ens har noterats för ett resultat i år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Sara Kuivisto förväntas ta hem poäng på 800 meter och 1 500 meter.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Sara Kuivisto förväntas ta hem poäng på 800 meter och 1 500 meter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland