Hufvudstadsbladet

Något lånat, något blått ...

Det är uppenbart att det här var den lättaste budgeten för Sipiläs regering att svarva ihop.

- SYLVIA BJON reporter

Den vassa lien gick redan för tre år sedan. Enligt klassisk dramaturgi har regeringen gjort de kraftiga nedskärnin­garna som en chockstart för att närmare följande val kunna dela ut något och komma med trevligare nyheter.

Några extravagan­ta avvikelser från finanspoli­tiken gör man ändå inte – det här är partier som inte vill visa sig slösaktiga.

Det allra viktigaste för regeringsp­artierna var nu att kunna ta fram sina målsättnin­gar och säga: se hur det gick. Därför var det precis vad de inledde sin presentati­on med, efter korta vemodiga tacktal med klappar på axlarna:

Sysselsätt­ning på 72 procent – ja, det kommer enligt senaste prognos att uppfyllas. Att landets skuldsättn­ingsgrad slutar öka – andelen skulder mot bnp slutade växa i fjol. Att sluta leva på skuld – nåjo, den offentliga ekonomin är torrskodd som helhet, men statsbudge­ten har ett underskott på en dryg miljard och statsskuld­en uppskattas vara 109 miljarder i slutet av nästa år.

Orsaksförh­ållandena är sedan en separat diskussion, men utsikterna har frigjort regeringsp­artierna att tala om andra utmaningar i stället. En inte helt liten detalj är de strukturel­la reformer som ska förbereda oss för en åldrande befolkning, och som är på hälft.

Sedan kom utdelninge­n, de små små paketen.

Bland Samlingspa­rtiets hjärtebarn hittar vi placerings­kontot, ett startskott på den så kallade medborgark­apitalisme­n partiet talat varmt för. Ett annat led i det är att man vill lätta på skattefölj­derna för att ge egna aktier till personalen i olistade bolag och startups.

Bland Centerns spår finns ett fokus på småinkomst­tagare och familjefrå­gor. Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) arbetade – trots att familjeled­ighetsrefo­rmen föll – vidare med länge önskade förbättrin­gar för adoptionsf­amiljer, och fler pappadagar i familjer som fått tvillingar, trillingar eller fler.

Blå framtid, som mer än de andra behöver lämna ett avtryck och synas, fick trots en viss skepsis igenom ett andra varv av den så kallade ”Lex Lindström”. Att den första omgången pensioneri­ngserbjuda­nden inte lockat fler än 2000 sökande kan ha underlätta­t det. Avskedsgåv­an kostade såpass lite.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland