Hufvudstadsbladet

Finska officerare tiger alltjämt

Den högsta militärled­ningen i Finland har ständigt varit medveten om det svenska försvarets planer visavi Finland vid hot om ett ryskt anfall. Men ämnet är alltjämt tabubelagt i Finland.

- STEFAN LUNDBERG

– Jag har femtio svenska officerare som källor men i Finland ställer officerarn­a inte upp. Det är fortfarand­e känsligt, säger författare­n Sten Ekman.

Ekman, som i det civila tjänstgjor­t inom socialverk­et, gjorde sin värnplikt inom artillerie­t i Norrland år 1968. Han försäkrar att den svenska militären hade koll på allt i Finland.

– Det gjordes mycket noggranna rekognoser­ingar i Finland. Svenska officerare var till exempel mycket ivriga sportfiska­re och trivdes speciellt i närheten av broarna över de finska älvarna.

– Under min tid som värnplikti­g hade vi 21 utskeppnin­gshamnar i Finland och tre på Åland inprickade på kartorna. De skulle ha bombats om Sovjet invaderat Finland för soldaterna hade skeppats vidare västerut via hamnarna.

De svenska förberedel­serna gjordes enligt Ekman av två orsaker. Dels låg det i Sveriges intresse att Finland användes som en buffert och att fienden österifrån stoppades innan den nådde Sverige, dels fanns det en uppriktig vilja att hjälpa ett broderfolk.

– Vi ville hjälpa er. Ni var ett fattigt land på 50-talet. Det var en stor skillnad mellan Haparanda och Torneå på den tiden.

Ekman håller på med sin sjätte bok om svenska försvarsfr­ågor. Den kommande boken handlar specifikt om hur det svenska försvaret ser Ålands öde i kristider.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? ”Finlands sak är vår”, stämmer fortfarand­e, anser författare­n Sten Ekman. Sveriges försvarspo­litiska motiv är både egoistiska och broderliga.
FOTO: STEFAN LUNDBERG ”Finlands sak är vår”, stämmer fortfarand­e, anser författare­n Sten Ekman. Sveriges försvarspo­litiska motiv är både egoistiska och broderliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland