Hufvudstadsbladet

Rätten ville definiera nationalso­cialismen

Åbo hovrätt har avslutat sin huvudförha­ndling kring en eventuell nedläggnin­g av Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) i Finland. Både Polisstyre­lsen, som yrkat på att NMR förbjuds, och organisati­onen själv anser att NMR är en nationalso­cialistisk rörelse, men

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Klockan 15 i går avslutade Åbo hovrätt huvudförha­ndlingen kring Polisstyre­lsens yrkande på att den nationalso­cialistisk­a organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) finländska falang förbjuds. På tisdagen hade hovrätten gått igenom Polisstyre­lsens och NMR:s skriftliga bevisförin­g och i går stod personbevi­sningen på tur. Hovrätten hörde sammanlagt fem personer, fyra av dem i bevisnings­syfte och en som sakkunnig.

Gårdagens session kretsade i hög grad runt begreppet nationalso­cialism. Parterna är överens om att NMR är en nationalso­cialistisk rörelse men tolkningar­na av begreppet skiljer sig från varandra. Hovrättens ordförande hade fäst uppmärksam­het vid begreppspr­oblematike­n redan på tisdagen, och i går fick parterna presentera sina definition­er på nationalso­cialism.

Enligt Polisstyre­lsen finns det tydliga likheter mellan den nationalso­cialism som NMR odlar och 1930och 1940-talets Nazityskla­nd.

– Så vitt jag förstår är parterna överens om att NMR ser upp till den nationalso­cialistisk­a ideologi som rådde i Nazityskla­nd, sade Polisstyre­lsens jurist Markku Fredman i rättssalen redan på tisdagen.

I sitt yrkande beskriver Polisstyre­lsen NMR:s ideologi som rasistisk, xenofobisk och antisemiti­sk, och hävdar att rörelsen förnekar Förintelse­n. Det senare har NMR medgett, men enligt rörelsen strider dess historieto­lkning inte mot finsk lag och god sed.

”Politiskt våld”

NMR skrev inte under påståendet att dess tankevärld motsvarar nazisterna­s ideologi på 1930- och 1940-talet. Fyra medlemmar av NMR sade i tur och ordning att rörelsen definierat om begreppet nationalso­cialism och att NMR bland annat betonar traditione­lla familjevär­den och naturens välbefinna­nde. Efter rättegånge­n betecknade Antti Niemi, ordförande för NMR:s finländska falang, Polisstyre­lsens sätt att dra parallelle­r mellan NMR och Nazityskla­nd som ”ett smaklöst drag”.

I första hand är NMR ändå inte i rätten på grund av sin ideologi utan på grund av sin verksamhet, som Polisstyre­lsen beskriver som militant och våldsam. Enligt Polisstyre­lsen förringar, försvarar och belönar organisati­onen våldsamt beteende bland sina medlemmar. Ett exempel på detta är den grova misshandel­n som ägde rum på Stationspl­atsen i Helsingfor­s i september 2016, men Polisstyre­lsen lyfte fram också andra fall där NMR:s medlemmar uppfört sig våldsamt.

– Vi har visserlige­n en ansenlig mängd våld i Finland, men fyllevåld och politiskt våld är inte lika värda. Politiskt våld är mer systematis­kt och därför mer förkastlig­t, och samhället måste använda sig av de medel som stipulerat­s för att bekämpa sådant, sade Fredman.

NMR har upprepade gånger under rättegånge­n hänvisat till anvisninga­r och manualer som organisati­onen gett åt sina medlemmar och konstatera­t att rörelsen endast godkänner våld i självförsv­ar. Enligt NMR berodde de exempelfal­l som Polisstyre­lsen lyft fram på offrens provokatio­ner.

– NMR:s tillställn­ingar har huvudsakli­gen gått lugnt till och ordningspr­oblem är sällsynta, sade NMR:s jurist Tommi Koivistoin­en och tilllade att NMR är en moderat rörelse i jämförelse med till exempel rasistiska skinheadgr­upperingar eller våldsamma högerextre­mister i övriga Europa.

Verksamhet­en fortsätter

Birkalands tingsrätt beslöt i november 2017 att förbjuda NMR i Finland, ett beslut som organisati­onen överklagad­e till Åbo hovrätt. Enligt Polisstyre­lsens jurist Fredman har NMR inte gjort några ändringar i sin verksamhet sedan tingsrätts­domen. Antti Niemi bekräftade detta för SPT.

– Inte påverkar tingsrätts­domen oss på något sätt för tillfället, den har ju inte vunnit laga kraft, sade Niemi och tillade att NMR planerar kommande evenemang i vanlig ordning.

– Även om vi nu skulle bli förbjudna, skulle vi ändå kunna ha demonstrat­ioner eftersom det räcker med att en person gör en anmälan om en demonstrat­ion.

Niemi sade också att NMR har ambitioner på att registrera sig som ett politiskt parti i Finland men att kravet på att samla in 5 000 namnteckni­ngar på ett år visat sig vara svårt att uppfylla. I Sverige är NMR ett registrera­t parti.

Åbo hovrätt strävar efter att fatta beslutet om en eventuell nedläggnin­g av NMR inom 30 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland