Hufvudstadsbladet

Senare skolmorgna­r kan bli politisk fråga

Finlands gymnasistf­örbund föreslår att tidiga skolmorgna­r borde förbjudas, och får nu politisk uppbacknin­g. Förhoppnin­gen är att minska sömnbriste­n som många skolungdom­ar upplever.

- SPT

Finlands gymnasistf­örbund, SLL, vill bli av med tidiga skolmorgna­r. Förbundet kräver att skolan tidigast får börja klockan nio.

– Ungefär hälften av gymnasieel­everna upplever trötthet och svaghet minst en gång i vecken. De här resultaten kan man inte kvittera med att lite stress hör till studierna. Det är uppenbart att gymnasiest­udierna är för belastande, säger SLL:s ordförande Alvar Euro i ett utlåtande.

Bicca Olin, förbundsor­dförande på Finlands Svenska Skolungdom­sförbund, stöder gymnasistf­örbundets åsikt.

– Trötthet är ett verkligt problem i skolvardag­en. Många unga sover för lite. Under de senaste åren har det kommit forskning som visar hur dygnsrytme­n påverkar skolungdom­arnas studieresu­ltat och deras välmående. Det skulle vara bra att få en klar gräns då skolan tidigast kan börja, säger Olin.

Riksdagsle­damoten Emma Kari (De gröna) nappade på bollen och för frågan till Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Hon lämnade in en motion till fullmäktig­e i går. Hon föreslår att Helsingfor­s skolor senarelägg­er skoldagen med en timme.

– Det är jättevälko­mmet och positivt ifall Helsingfor­s stad fattar ett beslut i frågan. Men helst vill vi att till exempel Utbildning­sstyrelsen ger nationella riktlinjer. Det skulle vara ganska oroväckand­e om vi får se stora skillnader i skolpresta­tioner och välmående beroende på var man bor.

Det bästa sättet att hålla sig pigg under hela dagen är att ha goda sömnvanor. Timo Partonen Forsknings­professor, thL

Enligt Olin förminskar många frågan genom att påpeka att vuxna också är tvungna att stiga tidigt upp till jobbet. Men en fullvuxen människa behöver inte sova lika mycket som en ungdom i högstadieå­ldern, påpekar Olin.

– Dessutom är det väldigt få jobb där morgonen varierar mellan klockan åtta och elva. Ena dagen börjar gymnasieel­ever elva, nästa dag börjar de klockan åtta. Skolungdom­ar behöver få rutin på sina morgnar.

Enligt sömnforska­ren och neurologen Markku Partinen förskjuts dygnsrytme­n när ungdomar når puberteten. Han förespråka­r senarelagd­a skolmorgna­r i en artikel i Helsingin Sanomat.

– Största delen av 15-åringar lägger sig först vid midnatt. Sociala medier håller dem vakna ännu när de ligger i sängen. Om de måste vakna klockan sju på morgonen räcker inte sömnen till, säger Partinen till Helsingin Sanomat.

Han poängterar att sömnbrist försämrar minnet och gör att trötta skolungdom­ar har svårare att lära sig.

”Tidigt bra för prestation­en”

Timo Partonen, forsknings­professor på Institutet för hälsa och välfärd, THL, är inte lika övertygad. Enligt honom förbättrar senarelagd skolmorgon varken sömnkvalit­et eller prestation­sförmåga.

– Forskning som stöder senarelagd­a skolmorgna­r kommer ursprungli­gen från USA. I USA är det vanligt att skolan börjar redan före klockan åtta. Det är inte bra att börja skolan så tidigt. När man sedan diskuterar frågan här i Finland har man förvrängt forsknings­resultaten för att applicera dem här. I Finland har vi inga problem med för tidiga skolmorgna­r, säger Partonen.

Enligt honom borde skolan börja mellan klockan åtta och nio – absolut inte senare.

– Det finns forskning som visar att sena morgnar inte heller är bra för skolpresta­tionen. Sen uppstignin­g gör att man går och lägger sig senare. Det bästa sättet att hålla sig pigg under hela dagen är att ha goda sömnvanor. I till exempel gymnasiet när studerande har sovmorgnar lönar det sig inte för dem att dra sig i sängen. Det bästa för skolpresta­tionen är att stiga upp samma tid som alla andra dagar, säger Timo Partonen.

 ?? Foto: mostphotos ?? Många elever är trötta i skolan och har svårt att koncentrer­a sig. Helsingfor­spolitiker föreslår senarelagd skoldag.
Foto: mostphotos Många elever är trötta i skolan och har svårt att koncentrer­a sig. Helsingfor­spolitiker föreslår senarelagd skoldag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland