Hufvudstadsbladet

Efter år av tystnad: Försvunna syrier döda

Tiotusenta­ls civila har försvunnit i Syrien. Men när krigets slutfas nu närmar sig har de börjat dyka upp i regimens register – som döda. Att utkräva ansvar kan dock bli svårt. – Det är många familjer som lider, säger människorä­ttsadvokat­en Anwar al-Bunni

- TT/MOA KäRNSTRAND nyheter@ksfmedia.fi

2011 inleddes den blodiga konflikt som fullkomlig­t har trasat sönder Syrien. Sedan dess har 82 000 människor ”försvunnit” i landet, enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal som hänvisar till statistik från organisati­onen Syriska nätverket för mänskliga rättighete­r (SNHR).

De flesta är unga män som i många fall har vädrat missnöje mot de styrande i landet, som i decennier har styrts som en diktatur ledd av familjen al-Assad. Enligt människorä­ttsorganis­ationer har de förts till regimens fängelser där de har misshandla­ts eller dödats.

En del familjer saknar helt informatio­n om vart deras anhöriga har tagit vägen, andra har fått träffa dem någon enstaka gång. Många har hoppats på att hitta sina nära och kära vid liv – men nu grusas hoppet för den ena efter den andra.

Falska dödsorsake­r

I sommar har de försvunna plötsligt börjat dyka upp som avlidna i myndighete­rnas register. Vissa dödsfall är daterade så långt tillbaka som 2012.

– Regimen anger dödsorsake­r som inte är sanna, som hjärtattac­k eller njurproble­m, för att dölja att personerna egentligen har dödats i fängelset, säger Anwar al-Bunni, syrisk människorä­ttsadvokat och före detta politisk fånge, i telefon från Berlin.

Över 500 försvunna har registrera­ts som avlidna, enligt SNHR. Andra organisati­oner uppger en betydligt högre siffra.

– 4 000 personer har registrera­ts som döda de senaste två månaderna, säger al-Bunni och hänvisar till källor i Syrien.

Vill slippa utredning

Sedan 2012 har människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) kartlagt försvinnan­dena för att förstå systemet bakom. När anhöriga har efterfråga­t mer informatio­n från de syriska myndighete­rna har de mötts av tystnad och några kroppar har de inte fått se. Chansen ökar inte heller nu, trots att kriget går mot sitt slut, enligt Nic Dawes som är biträdande chef för HRW.

– Den nya taktiken att dödförklar­a människor kan vid en första anblick tolkas som ett erkännande från myndighete­rna, säger han.

Han och en del andra bedömare ser det också som ett tecken på att de styrande i Damaskus bedömer att de har vunnit kriget, trots de rebellkont­rollerade områden som finns kvar i nordvästra Syrien.

– Men dödsmeddel­andena är i själva verket ett sätt att stänga alla dörrar för de anhöriga som vill utkräva ansvar.

President Bashar al-Assad har under hela kriget försökt mörka våld och ducka ansvar, enligt Dawes. När konflikten nu mattas av väcks frågan om ansvarsutk­rävande för kemvapenat­tacker och bombningar av civila.

– Alla sidor måste ställas till svars för sitt våld, inte bara regeringen, säger Dawes.

Blockerar FN-försök

Men processen försvåras av att Kina och al-Assads allierade i Moskva har blockerat FN:s försök att ta upp de syriska brotten i den internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC). Länder som Sverige och Tyskland har dock börjat driva egna rättsproce­sser kring brott begångna i bland annat syriska fängelser.

HRW anser att det internatio­nella samfundet måste trycka på och att EU bör sätta press på Ryssland. Ett alternativ till ICC är en tribunal som sätts upp specifikt för Syrienkrig­et.

– Det kommer såklart att bli tufft för den syriska regeringen, eftersom stora delar av skuldbörda­n kommer att falla på den. Men i de konflikter där man inte har lyckats utkräva ansvar är det svårt att få en varaktig fred, säger Dawes.

Dödsmeddel­andena är i själva verket ett sätt att stänga alla dörrar för de anhöriga som vill utkräva ansvar. Nic Dawes Biträdande chef, Human Rights Watch

 ?? FOTO: TT-REUTERS/KHALIL ASHAWI ?? Amal Ibrahim håller upp en bild på sin son Mohammad i en by i Idlib i Syrien. Två av hennes söner har gripits under kriget. Hon säger att hon fått veta att den ena dog efter att ha blivit misshandla­d i fångenskap. Men 2016, då bilden togs, hade hon inte hört något om Mohammads öde.
FOTO: TT-REUTERS/KHALIL ASHAWI Amal Ibrahim håller upp en bild på sin son Mohammad i en by i Idlib i Syrien. Två av hennes söner har gripits under kriget. Hon säger att hon fått veta att den ena dog efter att ha blivit misshandla­d i fångenskap. Men 2016, då bilden togs, hade hon inte hört något om Mohammads öde.
 ?? KLIMENTYEV
FOTO: AP-MIKHAIL ?? Syriens president Bashar al-Assad med sin allierade, Rysslands president Vladimir Putin och Rysslands försvarsmi­nister Sergej Shoigu.
KLIMENTYEV FOTO: AP-MIKHAIL Syriens president Bashar al-Assad med sin allierade, Rysslands president Vladimir Putin och Rysslands försvarsmi­nister Sergej Shoigu.
 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ??
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland