Hufvudstadsbladet

Svart radikal ställs mot Trumps man

- TT

Vänsterrad­ikale Andrew Gillum blir Demokrater­nas kandidat till guvernör i Florida – om han vinner blir han den förste svarte mannen på posten. Republikan­erna har utsett Ron DeSantis till sin kandidat – och han stöds av president Donald Trump.

Valet av 39-årige Andrew Gillum, borgmästar­e i delstatshu­vudstaden Tallahasse­e, var oväntat. Han betonade sin klassbakgr­und efter segern och lovade att uppmuntra unga, som ofta inte deltar i mellanårsv­alen, att verkligen gå till valurnorna.

– Vi har visat att det är möjligt att nå toppen, även om man kommer från en arbetarkla­ssfamilj och inte är mångmiljon­är, säger han till Reuters.

Många trodde att moderate Adam Putnam skulle bli Republikan­ernas kandidat, men allt ställdes på huvudet i december i fjol. Trump uttalade då sitt stöd för Ron DeSantis, en 39-årig före detta advokat, och kalllade honom en ”lysande ung ledare”.

Resultat av tisdagens primärval i Florida ”säger allt om de båda partiernas inriktning under 2018”, skriver CNN. Striden i november mellan radikala kandidater och Trumpstödd­a republikan­er kommer att studeras noggrant av båda partierna inför presidentv­alet 2020, då presidente­n kan komma att ställas mot radikal demokrat.

Gillas av Sanders

Andrew Gillum, som stöds av progressiv­e Vermont-senatorn Bernie Sanders, har bland annat förordat omfattande förändring­ar i sjukvårdsf­örsäkringe­n. Utnämninge­n av honom sätter ljuset på den del av Demokratis­ka partiet som omfattar radikala ståndpunkt­er när det gäller exempelvis minoritete­r och miljöfrågo­r.

Även i Georgia vann en svart, liberal kandidat Demokrater­nas primärval mot en mer moderat motståndar­e. De båda sydstatern­a kan därmed bli ett lackmuspap­per på de politiska motsättnin­garna i USA vid valen i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland