Hufvudstadsbladet

Varför är det krig i Syrien?

-

●●Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslösh­et, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

●●I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i staden Daraa. Regeringen­s användning av dödligt våld som svar på protestern­a utlöste rikstäckan­de demonstrat­ioner med krav på al-Assads avgång.

●●I takt med att orolighete­rna spred sig intensifie­rades tillslagen mot oliktänkan­de. Opposition­sanhängare tog till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetss­tyrkor från lokala områden. al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

●●Våldet eskalerade och förvandlad­es till ett inbördeskr­ig när hundratals rebellbrig­ader bildades för att kämpa mot regeringss­tyrkorna om kontrollen av landet.

●●Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremisti­ska jihadistgr­upper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig Islamiska staten de senaste åren har tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland