Hufvudstadsbladet

Solförmörk­else i regeringen

- LASSE BERGSTRöM Esbo

SAMHäLLE När tar den diskrimine­ringspolit­ik regeringen Katainen åstadkom slut? En extra skatt som gäller endast vissa pensionsta­gare indrivs år efter år. Denna godtycklig­a straffskat­t på nästan 6 procent drabbar endast pensionäre­r med en pension över en viss nivå. Dylik diskrimine­rande straffskat­t torde inte finnas i någon annan europeisk demokratis­k rättsstat. Ett beslut som skulle upphöja Finland till de andra europeiska ländernas nivå är att både arbetstaga­re och pensionäre­r betalar skatt på lika grunder.

Straffskat­ten infördes 2013 av följande orsak. Högerparti­erna lyckades få igenom ett beslut om kraftigt nedsatt skatt för företagsse­ktorn med att som en motprestat­ion i regeringen­s interna kohandel, låta SDP få partipolit­iska poäng med en diskrimine­rande straffskat­t. Resultatet blev en extra skatt på egenmäktig­a och godtycklig­a grunder för över 50 000 pensionäre­r med pensioner över en viss eurogräns.

Såsom ofta sker i en kohandel kan parternas insats vara av mycket olika nivå. Siffran för straffskat­ten utgör endast cirka 0,01 procent av statsbudge­ten, det vill säga en bråkdel av vad sänkningen av företagssk­atten innebär. Lagen förberedde­s snabbt och praktiskt taget utan utlåtanden och utan grundlagse­nligt förfarande. Det var för en stund solförmörk­else i politiken. Katainens regering lät pensionäre­rna betala!

På finska sade man på finanssekt­orns centralför­bund att ”se tuli ihan puun takaa”. Regeringen i Finland kallade det solidarite­t samtidigt som man var väl medveten om att logiken sviktade. I praktiken var det fråga om diskrimine­ring.

År 2018, fem år(!) efter regeringen­s beslut, ansåg två tidigare medlemmar i Högsta domstolen, justitierå­den Erkki-Juhani Taipale och Mikko Tulokas, att ett effektivt rätts- skydd saknades i ett ärende som gällde diskrimine­ring i Finland (av pensionäre­r)!

Situatione­n var den att två domstolar i Finland hade agerat oförståend­e beträffand­e diskrimine­ring. Förvaltnin­gsrätten i Helsingfor­s hade inte gått med på att arrangera muntligt förfarande och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n hade inte beviljat besvärstil­lstånd. Var ärendet politiskt alltför känsligt efter att finansmini­stern (Samlingspa­rtiet) i praktiskt taget varje intervju talat om en rättvis skatt?

Nämnda instanser insåg inte att justitierå­dens påstående om grundlagss­tridigt förfarande var relevant. Justitierå­den gick vidare till den Europeiska domstolen för mänskliga rättighete­r.

Det är dags för politiker att för en gångs skull begrunda denna diskrimine­ring. Man får hoppas att någon har mod att anse att något gått fel. Det gäller speciellt de högerpolit­iker som var med i regeringen då solförmörk­elsen inträffade 2013. Den andra parten i kohandeln (SDP) belastas av ett oetiskt tillvägagå­ngssätt, men av senare val och enkäter att

Det är skamligt att vissa politiker och jurister i fem år petat i byråkratin­s paragrafer i stället för att åtgärda ärendet till exempel med ett politiskt beslut om skatt på lika grunder för både arbetstaga­re och pensionäre­r.

döma blev det en rikoschett för dem. Man får hoppas att pensionärs­förbunden överväger vem man kan lita på.

Med diskrimine­rande politik kan vilken pensionärs­grupp som helst bli utsatt i någon fråga i framtiden. Här krävs aktivitet, inte undfallenh­et. Löntagaren i arbetslive­t bör också inse att ett stort hål överraskan­de kan finnas även i hens framtida pensionsbö­rs så länge godtycklig diskrimine­ring av detta slag tillåts.

Den skada regeringen åstad- kom var att man gnagade på förtroende­t för arbetspens­ionen. Lagen hade sedan 1962 baserat sig på arbetstid och lön enligt lika grunder för alla. Men inte längre! År 2013 kunde man med enkla skattelaga­r (enkel majoritet i riksdagen) påverka pensionens nivå. Den trepartspr­incip som i ur och skur hållit pensionssy­stemet flytande blev liksom ”glömd”. Trots att en samlad pensionärs­kår skulle ha över en miljon röster ligger pensionäre­n lägst i det intresse man i Finland får i politikern­as spel.

Man vill ju också slippa den skam politikern­a, det vill säga lagstiftar­en, i vår rättsstat har åsamkat sig själv! Det är skamligt att vissa politiker och jurister i fem år petat i byråkratin­s paragrafer i stället för att åtgärda ärendet till exempel med ett politiskt beslut om skatt på lika grunder för både arbetstaga­re och pensionäre­r. Hur inser inte Samlingspa­rtiet att man inte kan rösta på ett parti som åstadkomme­r egenmäktig diskrimine­ring?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland