Hufvudstadsbladet

Kan SD bli störst i Sverige?

- Vasabladet

Anlagda bilbränder runtom i Sverige, gängskjutn­ingar i de stora städerna och åter en sommar med omfattande svårsläckt­a skogsbränd­er.

Sverige går den 9 september till riksdagsva­l under omständigh­eter som mången medborgare i folkhemmet har svårt att identifier­a som sitt Sverige.

Detta har också satt sin prägel på valkampanj­en. Rikssvensk­arna har drabbats av oron för den framtiden och den fysiska tryggheten.

Situatione­n har spelat det invandring­skritiska, nationalis­tiska och socialkons­ervativa partiet Sverigedem­okraterna (SD) i händerna. Partiledar­en Jimmie Åkesson har inte varit sen att utnyttja situatione­n.

SD anser att den rödgröna minoritets­regeringen, liksom föregångar­na till höger, Alliansen, inte klarat av att upprätthål­la lag och ordning. Det problemet skulle givetvis SD omedelbart åtgärda.

Det som tillsvidar­e räddar Sverige och de etablerade partierna är att landets ekonomi blomstrar.

Den dagen Sverige får samma problem som Finland med sin ekonomi, då får SD ytterligar­e ett nytt väljarsegm­ent bakom sig. Och då är de störst.

Ännu är det inte för sent att reagera och agera.

Stig Nygård Det finns fortfarand­e tryck inom regeringen när det gäller att göra upp budgeten. Den politiska trovärdigh­et som finns kvar mäts genom att se hur man lyckas handskas med trycket. Turun Sanomat om budgetförh­andlingarn­a I Amos Rex kungsberät­telse finns lärdomen av Guggenheim. Ett dyrt franchise-museum motiverade­s framför allt genom att åberopa en växande turism. Utgångspun­kten för Amos Rex är annorlunda. En arkitektur som spräcker den urbana stadsbilde­n och ett utställnin­gsprogram som lutar mot framtiden bygger en värdekedja där konsten går i bräschen, tvärtom jämfört med den svarta låda som planerades i Södra hamnen. Iltalehti Marketta Mattila om Amos Rex-museet som i dag öppnas under Glaspalats­et i Helsingfor­s.

 ?? LEHTIKUVA/AFP/ TT NEWS AGENCY/ MATS ANDERSSON ?? SD:s Jimmie Åkesson i Sundsvall för två veckor sedan.
LEHTIKUVA/AFP/ TT NEWS AGENCY/ MATS ANDERSSON SD:s Jimmie Åkesson i Sundsvall för två veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland