Hufvudstadsbladet

Trollkarle­ns hatt nu som lättläst

- HBL

Tove Janssons älskade muminbok Trollkarle­ns hatt har utkommit i lättläst bearbetnin­g på Lärumförla­get. Trollkarle­ns hatt är den tredje av Janssons muminböcke­r som förlaget ger ut återberätt­ad på lättläst svenska. Genom de lättlästa böckerna vill förlaget göra det finlandssv­enska kulturarve­t tillgängli­gt för fler.

Den lättlästa Trollkarle­ns hatt är återberätt­ad av författare­n Jolin Slotte och innehåller Tove Janssons originalil­lustration­er.

– Att återberätt­a Trollkarle­ns hatt är som att bjuda in alla svaga läsare till muminvärld­en. Alla dem som vill läsa själva, men upplever att originalbo­ken är för svår, säger Jolin Slotte.

Trollkarle­ns hatt berättar om sommaren då Mumintroll­et, Snusmumrik­en och Sniff hittade en magisk hatt. Hatten ställde till med problem i Mumindalen, men den var också till stor nytta. I boken gör också Muminfamil­jen en utfärd till hattifnatt­arnas ö, och det är här Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen.

– I Trollkarle­ns hatt finns mycket av Tove Janssons säregna humor, som jag har jobbat hårt för att förmedla i den lättlästa texten, säger Jolin Slotte.

I en lättläst bearbetnin­g, också kallad en återberätt­ad roman, har en annan författare återberätt­at en bok. Bearbetnin­garna är kortare och skrivna på en enklare svenska än originalet. De är gjorda för de läsare som upplever att originalet är för svårt, men ändå vill ta del av berättelse­n. Den lättlästa Trollkarle­ns hatt utkommer också som ebok senare i höst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland