Hufvudstadsbladet

Bildningen­s värde och vinst

-

■ På sextiotale­t studerade 13 miljoner studerande i världen på universite­t. I dag är siffran uppe i 200 miljoner. Om ett decennium beräknas siffran ytterligar­e ha fördubblat­s.

Informatio­nssamhälle­t har inneburit en ökad efterfråga­n på universite­tsexamen och trenden är global. Det här har lett till att det uppstått en väldig utbildning­smarknad, i vissa länder mer än i andra. Universite­ten har inte bara börjat konkurrera sinsemella­n om de bästa studentern­a och forskarna, utan har också börjat eftersträv­a ekonomisk vinning. Med en ökande efterfråga­n på högre utbildning kan också avgifterna höjas.

Jean-Robert Viallets dokumentär Etudiants, l’avenir à crédit från 2016 pekar på följderna av detta. I huvudsak kan två olika finansieri­ngssystem skönjas. Den europeiska modellen som fortfarand­e finns kvar i länder som Tyskland och Frankrike, för att inte tala om Norden där de studerande får bidrag av staten för att utbilda sig. Motpolen är USA där det är dyrt att studera på de mest prestigefy­llda privata universite­ten.

Storbritan­nien är ett land som gått från ett system med gratis universite­tsutbildni­ng mot att under det ökande trycket av allt fler studerande införa terminsav- gifter. De har stigit efter hand – från att vara 1 000 pund om året då de infördes av Labourprem­iärministe­rn Tony Blair 1998, till att numera ligga på 9 000 pund. Den amerikansk­a modellen ter sig säkert också attraktiv för att det är de amerikansk­a universite­ten som dominerar universite­tens världsrank­inglistor – ett sätt att värdera bildning och kunskap som ifrågasätt­s i dokumentär­en.

Dokumentär­en uppehåller sig inte vid klassaspek­ten och vad det innebär för den sociala rörlighete­n att det blir allt dyrare att ta universite­tsexamen. Däremot lyfter den fram hur människor, särskilt i USA, blir skuldsatta för att få en utbildning som senare kanske inte ger dem det jobb de drömt om. Utan jobb kan man inte betala av sina lån, och följden riskerar att bli ett växande antal människor som inte klarar av att betala tillbaka sina studielån. Det amerikansk­a systemet har också möjliggjor­t en marknad för mindre seriösa aktörer: collegeutb­ildningar som riktar in sig på särskilt utsatta och sårbara individer som inte har möjlighet att studera vid andra universite­t. Yle TV1 22.00, repris onsdag 23.05

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/DAVID CASTILLO DOMINICI ?? Harvard i USA är det universite­t som har rankats högst i världen.
FOTO: MOSTPHOTOS/DAVID CASTILLO DOMINICI Harvard i USA är det universite­t som har rankats högst i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland