Hufvudstadsbladet

Premiärsuc­cé för konstmusee­t

– Det är som att gå in i en drömvärld, beskriver Marika Kuusakoski då hon, efter månader av väntan, stiger in på konstmusee­t Amos Rex som öppnade sina dörrar för allmänhete­n i går.

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Museiassis­tenterna Kerttu Raittila och Anastasia Isakova hade fullt upp med att välkomna en massa förväntans­fulla besökare till nya Amos Rex som öppnade i går.

– Jag är helt överväldig­ad. Jag säger bara w-o-w, utbrister Marika Kuusakoski och skakar på huvudet.

– Inte behöver vi något Guggenheim längre, det här är så mycket bättre. Så fort det skrivs om museet i internatio­nell media kommer vi att få en massa nya turister till Helsingfor­s. Det här är något alldeles nytt och fräscht.

Kuusakoski har själv jobbat med textilier och inredning, och beskriver museets installati­on som en fantastisk drömvärld. Bakom upplevelse­n står det japanska konstnärsk­ollektivet Teamlab.

– Här finns grodor som hoppar, valar som simmar och fjärilar som flyger. Det är så mycket mönster och färger, färgerna går rakt in i själen, säger Kuusakoski där hon går omkring bland groddjuren och blommorna som delvis är designade av besökarna själva.

I flera rum får besökarna färglägga djur, som sedan skannas in och börjar leva på väggar och golv. Den som ritar en krokodil kan räkna med att den snart äter upp ödlorna runtomkrin­g, som i sin tur kanske ätit en groda som ätit en fjäril.

– Allt fungerar som ett riktigt ekosystem. En krokodil får du död på endast genom att stampa på den fem gånger. Eller så dör den av svält, förklarar en av museiassis­tenterna för ett yngre par.

Även musiken interagera­r med besökarna och alla steg registrera­s som små dova ”plum plum”.

– Det enda som saknas är några stolar eller en soffa så man kunde sätta sig ner och bara beundra detta. Jag skulle kunna sova här, säger Kuusakoski.

Något för alla åldrar

Kuusakoski är inte den enda som är begeistrad av fantasivär­lden. Tvååriga Adrian Jansson trivs som fisken i vattnet bland grodorna och ”kokodierna”, trots att han redan hunnit krocka med en och annan spegel.

– Det är helt otroligt och jättefint. Hur många andra museer kan man ha med en tvååring till utan att folk rynkar på näsan? Här får han röra sig fritt och älskar redan stället, säger mormor Michaela Jansson.

Jansson tog initiativ till dagens museibesök efter att ha läst om museet en längre tid, och planerar redan för en uppföljnin­g.

– Jag har flera barnbarn som jag vill ta hit, här finns något för alla åldrar.

Dottern Jenna Jansson håller med.

– Man behöver verkligen inte förstå sig på konst för att gilla det här. Det är färggrant och trevligt och alla verkar så glada. Det är roligt att få vara en del av det här, konstatera­r hon.

”Som en glad idrottsfes­t”

Då konstmusee­t öppnade klockan 11 på förmiddage­n hade de ivrigaste köat redan i en timme och en medelålder­s man längst fram fick äran att klippa bandet.

Lite längre bak i kön står Leena Kiuru och Kaisu Mäki som tagit tåget från Uleåborg på morgonen och tänkte tajma in ett museibesök innan konferense­n senare på dagen.

– Det här känns som en idrottsfes­t, men i kulturens tecken. Alla är glada och tar bilder på sig själva. Vi såg många som klättrade omkring på museets tak där på innergårde­n och hade roligt. Det är ju en offentlig plats och det känns fint att alla gratis kan få uppleva en del av museet. Det är lite samma tanke som med operahuset i Oslo, säger Leena Kiuru.

Outi Berghäll har med sig 10-åriga tvillingar­na Maria och Markus Berghäll. De går i skola i Bryssel men firar de sista dagarna av sommarlove­t med att besöka Amos Rex.

– Det här har vi väntat på i flera månader. Men jag har inte berättat så mycket för barnen, så det får bli en överraskni­ng.

Första intrycket är definitivt positivt. Både Maria och Markus Berghäll behöver bara stiga in i första utställnin­gsrummet för att spärra upp ögonen och vakna på riktigt.

– Det här känns helt som att gå in i en film, säger Maria Berghäll och pekar på havet som rullar omkring framför ögonen på henne.

– ...som om havet skulle vika sig åt sidan då man närmar sig. Min mormor sa att det känns som att falla från en brygga.

Superlativ­en fortsätter genom rummen och Outi Berghäll, som gillar att besöka olika museer, behöver inte gå hem besviken.

– Jag har sörjt Guggenheim, och skulle gärna ha fått hit det. Men nu har vi ju Amos Rex.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ??  ?? – Man blir alldeles matt då man kommer ut. Nu står allting stilla, säger Marika Kuusakoski efter att ha gått omkring i ljusinstal­lationerna i en timme.
– Man blir alldeles matt då man kommer ut. Nu står allting stilla, säger Marika Kuusakoski efter att ha gått omkring i ljusinstal­lationerna i en timme.
 ??  ?? Installati­onerna får premiärbes­ökarna att både applådera och bli snurriga. Men stänger man ögonen i några sekunder landar man på jorden igen.
Installati­onerna får premiärbes­ökarna att både applådera och bli snurriga. Men stänger man ögonen i några sekunder landar man på jorden igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland