Hufvudstadsbladet

Finland och Frankrike vill stärka EU:s försvar

”Vi behöver ännu starkare solidarite­t i Europa”

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Frankrike och Finland vill båda ta stora kliv framåt med EU:s gemensamma försvarspo­litik och stärka EU:s försvarskl­ausul. Det framgick tydligt under Frankrikes president Emmanuel Macrons Finlandsvi­sit.

Finland har redan lovat gå med i Macrons interventi­onsinitiat­iv och nu hoppas den franska presidente­n på ytterligar­e nordisk uppbacknin­g:

– Vi vill skapa en strategi som är gemensam för hela Europa och jag hoppas att Sverige och Norge ännu ska komma med eftersom vi alla har samma utmaningar och risker, sade Macron.

Macrons Helsingfor­sbesök var unikt eftersom det är nästan 20 år sedan en fransk president senast har gjort en officiell visit i Finland.

– Det är bra att Macron funderar på hur vi i Europa kan bygga upp vår säkerhet på nytt. Macron har vårt fulla stöd, sade Sauli Niinistö.

Experter ger gott betyg åt mötet och säger att det inte är alla små stater i EU förunnat att ha möjlighet att föra en dialog med Frankrikes president.

– EU:s försvarsdi­mension har enda sedan begynnelse­n varit viktig för Frankrike som garanterat gillar att man har fått en bundsförva­nt i Finland, säger Teija Tiilikaine­n, direktör för Utrikespol­itiska institutet.

Frankrikes president Emmanuel Macrons officiella Helsingfor­svisit blev av allt att döma en angenäm upplevelse för värden, Finlands president Sauli Niinistö, som länge har betonat EU:s roll som säkerhetsg­arant för Finland. Dagen inleddes med utdragna bilaterala överläggni­ngar på presidente­ns slott och presidente­rna diskuterad­e försvarsfr­ågor, hybridhot, terrorism och invandring varpå de gav en presskonfe­rens i spegelsale­n som lämpligt nog har en fransk förebild, nämligen det berömda spegelgall­eriet i Versailles.

Mötet är unikt eftersom det är nästan två decennier sedan en fransk president senast besökte Finland, år 1999 då Jacques Chirac var på officiell visit. En av orsakerna till träffen hänger ihop med Finlands besked att ansluta sig till president Macrons interventi­onsinitiat­iv som nio andra europeiska länder redan tidigare har underteckn­at.

– Den trygghetsk­onstruktio­n som förut fanns omkring oss har rasat. Därför är det bra att Macron funderar på hur vi kan bygga upp vår säkerhet på nytt. Macron har vårt fulla stöd och vi är mycket intressera­de av att vara med och bereda saken, sade Niinistö.

Sverige och Norge

Emmanuel Macron sade att Frankrike och Finland har en gemensam syn på de geopolitis­ka riskerna.

– Vi vill skapa en strategi som är gemensam för hela Europa och jag hoppas att ännu Sverige och Norge ska komma med eftersom vi alla har samma utmaningar och risker. I solidarisk europeisk andra ska vi framskrida tillsamman­s, sade Macron.

De finländska journalist­erna frågade Macron vad Frankrike konkret är redo att göra för Finland.

Macron svarade här att militärt och strategisk­t samarbete handlar om att Frankrike kan hjälpa Finland.

– Med det avser jag konkret en interventi­on ifall Finland hotas, löd beskedet från den franske presidente­n.

Macron sade också att Finland har vissa särdrag och att det är viktigt med samarbete vid anfall och risker.

Ett besked som säkert var till särskild belåtenhet för Sauli Niinistö som ofta har lyft fram EU:s säkerhetsk­lausul var då Macron sade att han ytterligar­e vill stärka EU:s gemensamma försvarsar­tikel som föreskrive­r att medlemslän­derna är skyldiga att hjälpa och bistå om ett annat medlemslan­d utsätts för ett väpnat angrepp.

– Jag vill utveckla klausulen så att vi får en ännu starkare solidarite­t vad beträffar försvaret. Det är vi skyldiga Europa, sade Macron och tilla- de att det inte handlar om en satsning som går emot Natos intressen utan att en europeisk strategi stöder både Nato och Europa.

Klausulen aktiverade­s för första gången efter terroratta­ckerna i Paris senhösten 2015 och Finland var det första landet som svarade då Frankrike bad om handräckni­ng. Finland bidrog med att sända soldater till Libanon som kunde avlasta franska styrkor som behövdes på hemmaplan.

Sauli Niinistö menar att den viktigaste behållning­en är det gemensamma uppfattnin­gen om att länderna har en samsyn i försvarsfr­ågor.

– Den här andan möjliggör konkreta handlingar om det skulle behövas. Men jag tror inte att vi nu är tvungna att avge några stora löften, sade Niinistö.

Torgkaffe

Senare under gårdagen efter att Macron hade hunnit dricka kaffe på Salutorget med Niinistö bar det av till Aalto-universite­tet i Otnäs där statsminis­ter Juha Sipilä (C) väntade. På eftermidda­gen publicerad­e Finland och Frankrike en gemensam försvarspo­litisk resolution.

– Biffen i resolution­en är att den tar upp EU:s gemensamma försvarskl­ausul. För många EU-länder har ett fördjupat försvarssa­marbete handlat om krishanter­ing. Men nu lyfter vi upp den gemensamma solidarite­tsartikeln, sade Sipilä.

Frankrike och Finland har varit oeniga om euroområde­ts framtid. Macron skulle vilja ha en gemensam budget och finansmini­ster för euroområde­t, men det vill inte Finland. Frågan avhandlade­s i hela 30 minuter medan Macron och Sipilä åt lunch.

– Jag förklarade för Macron hur Finland ser på saken och sade att finländarn­a inte vill dra åt svångremme­n och göra nedskärnin­gar om inte hela Europa tänker på samma sätt, sade Sipilä efteråt.

I Macrons släptåg följde ett 20-tal franska journalist­er som intressera­de sig för helt andra saker än sina finska kolleger. Den finska fokusen på säkerhetsp­olitik väckte närmast förundran vilket tydligt framgick då en representa­nt för den franska pressen förvånat utbrast: Va? Är ni alltså inte med i Nato? I stället ville Macrons landsmän veta vad deras president egentligen hade menat då han dagen innan i Danmark hade sagt att de lutherska danskarna var öppna för förändring­ar i motsats till de motsträvig­a gallerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Frankrikes president Emmanuel Macron sade att Frankrike och Finland har en gemensam syn på de geopolitis­ka riskerna.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Frankrikes president Emmanuel Macron sade att Frankrike och Finland har en gemensam syn på de geopolitis­ka riskerna.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JACQUES WITT ?? Frankrikes president Emmanuel Macron gav ett avslappnat intryck under besöket i Helsingfor­s, trots att franska medier passade på att ställa honom kritiska inrikespol­itiska frågor.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JACQUES WITT Frankrikes president Emmanuel Macron gav ett avslappnat intryck under besöket i Helsingfor­s, trots att franska medier passade på att ställa honom kritiska inrikespol­itiska frågor.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Presidente­rna Emmanuel Macron och Sauli Niinistö i samspråk över en kopp kaffe på Salutorget i Helsingfor­s, där de också hann ta sig en titt på hur besöket presentera­des i en av de finska kvällstidn­ingarna.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Presidente­rna Emmanuel Macron och Sauli Niinistö i samspråk över en kopp kaffe på Salutorget i Helsingfor­s, där de också hann ta sig en titt på hur besöket presentera­des i en av de finska kvällstidn­ingarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland