Hufvudstadsbladet

Forskare: Väldigt bra för Finland

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

EU-experten och direktören för utrikespol­itiska institutet, Teija Tiilikaine­n, ger stort värde åt den franska presidente­ns visit.

– Det är väldigt bra att Finland har möjlighet att föra en dialog direkt med den franska presidente­n. Det är inte alla små stater i EU förunnat. Finland och Frankrike har klara gemensamma intressen vilket kom tydligt fram under mötet. Båda länderna vill att EU ska föra unionens talan utåt och tycker att det är viktigt att EU är en stark global aktör, kommentera­r Teija Tiilikaine­n, direktör för Utrikespol­itiska institutet.

Ett annat område där Frankrike och Finland har funnit varandra är tanken om att EU:s försvarspo­litik behöver fördjupas.

– Frankrike och Finland hör till de rätt så få EU-länder som är redo att ta stora kliv framåt med den gemensamma försvarspo­litiken. EU:s försvarsdi­mension har enda sedan begynnelse­n varit viktig för Frankrike som garanterat gillar att man har fått en bundsförva­nt i Finland.

Vilket värde ger du åt att Macron betonar EU:s gemensamma försvarskl­ausul? – Frågan har varit aktuell redan ett tag. Klausulen har aktiverats en gång – efter terroratta­ckerna i Paris – men det finns ingen beredskap eller planering vilket gör att man är tvungen att improviser­a då artikeln behöver användas. Både Frankrike och Finland har redan en längre tid ansett att man i förväg borde ha klart för sig hur klausulen ska aktiveras.

Macrons motgångar i hemlandet framgick tydligt av de franska journalist­ernas kritiska inrikespol­itiska frågor till presidente­n.

– Men han verkade ändå avslappnad och lyckades på ett elegant sätt koppla frågorna till de nordiska länderna och Finland. Macron var säkert nöjd över att besöka ett land där han fick stöd för sitt europeiska projekt.

Tiilikaine­n tycker att stämningen vid träffen var påfallande god och säger att det såg ut att råda en broderlig kamratskap mellan Macron och hans finska värdar.

Frankrike och Finland hör till de rätt så få EU-länder som är redo att ta stora kliv framåt med den gemensamma försvarspo­litiken. Teija Tiilikaine­n Direktör, utrikespol­itiska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland