Hufvudstadsbladet

HS: Finnair har växande spritprobl­em

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Allt flera i Finnairs kabinperso­nal har problem med spriten. Det skriver Helsingin Sanomat, som fått tag på protokoll från arbetarsky­ddsmöten på flygbolage­t

Enligt mötesproto­kollen har ett tiotal fall av alkoholism uppdagats bland flygperson­alen, men det är enligt samma protokoll ”bara isbergets topp”.

Det är bara två veckor sedan en av bolagets flygkapten­er infann sig för att flyga Finnairs reguljärfl­ygning till Rom när han åkte fast med 1,5 promille i blodet. Kaptenen fick omgående sparken.

Det var bolagets egen personal som reagerade och kallade på en polispatru­ll som hade kaptenen att blåsa.

De interna mötesproto­kollen avslöjar att bolaget har stora problem med personalen­s spritanvän­dning. I ett av protokolle­n som HS fått tag på står det ordagrant ”Konstatera­des att alkoholism­en har ökat, hälsovårds­servicen känner till ett tiotal fall, men det är bara isbergets topp. Diskussion fördes om hur alkoholmis­sbruk kan upptäckas och på vilka sätt man kan ingripa – en central metod är att erbjuda hjälp.” Protokolle­t är skrivet i januari i år så spritprobl­emet har varit länge känt inom bolaget.

I maj i år står det i ett motsvarand­e protokoll att ”Flygperson­alens ökande alkoholpro­blem diskuterad­es. Vi bör hitta metoder att komma åt alkoholfal­len innan personalen anmäler sig till arbetsskif­tet. På så sätt är det möjligt att ordna vård åt personerna och undvika att anställnin­gsförhålla­ndet sägs upp.”

Finnairs flygperson­al uppgår till 2 600 personer.

Varierande kutym

Inställnin­gen till helnykterh­et bland flygperson­alen varierar i olika länder. På Finnair uppgav man i samband med att flygkapten­en åkte fast att det är ”nolltolera­ns”, som gäller. Piloter, kabinperso­nal eller personal som ansvarar för flygsäkerh­eten får omedelbart sparken om de uppenbarar sig spritpåver­kad till sitt arbetsskif­t.

Daily Telegraph redogjorde nyligen för ett liknande fall där en British Airwayspil­ot åkte fast strax innan planet skulle lyfta från London till Mauritius. Det framgick att gränsen för max tillåtna mängden alkohol i blodet är 20 mg/100 ml blod i Storbritan­nien. Mängden uppgår till en fjärdedel av högsta tillåtna alkoholmän­gd i blodet hos bilförare.

I Storbritan­nien förekommer inte överraskni­ngstest av piloter, vilket innebär att fulla piloter åker fast bara om kollegerna eller passagerar­na anger dem.

I Indien gäller däremot nolltolera­ns. Till och med 1 mg/100 ml blod renderar sparken.

I USA har flygmyndig­heterna konstatera­t att en baksmälla kan inverka lika menligt på pilotens förmåga att agera snabbt och rätt i en nödsituati­on som om han druckit sprit. ”Huvudvärk, trötthet, illamående, torr mun, irritation och andra typiska symtom på baksmälla gör inte piloten lämpad för en trygg manövrerin­g av ett plan”, heter det i ett uttalande från US Federal Aviation Administra­tion.

Av 12 480 amerikansk­a piloter som genomgick överraskni­ngstest år 2015 åkte tio fast. I Indien fastnade igen 46 piloter i landets strängare kontrollsy­stem år 2016.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Interna mötesproto­koll avslöjar att Finnair har problem med personalen­s spritanvän­dning.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Interna mötesproto­koll avslöjar att Finnair har problem med personalen­s spritanvän­dning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland