Hufvudstadsbladet

Fler Sannfinlän­dare än förr väntas till mellanårsm­öte

I morgon väntas omkring tusen anmälda Sannfinlän­dare samlas i Lahtis för att delta i partirådet. Det är fler än tidigare år. Sannfinlän­darna bereder nu bland annat sin skuggbudge­t, där de föreslår att vissa skatter är frivilliga.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

– Partirådet är en kuriositet vi har inom Sannfinlän­darna – ett möte vi arrangerar för politisk programver­ksamhet de år vi inte har kongress, säger partisekre­terare Riikka SlungaPout­salo.

– De har oftast lockat mellan 300 och 700 deltagare – redan det har varit en stor bedrift med tanke på att mötet inte gör personval. Vi diskuterar politik hela dagen.

Nu har över tusen deltagare anmält sig, enligt Slunga-Poutsalo, som uppger att det kan bli fler fram till lördagen.

Partiets riksdagsgr­upp höll sommarmöte i Helsingfor­s i går, och bland medlemmarn­a i riksdagsgr­uppen bedömdes patiet nu gått vidare efter förra sommaren då Blå framtid, i praktiken hela ministergr­uppen och en stor del av riksdagsgr­uppen, lämnade partiet.

Enligt Slunga-Poutsalo skriver det in sig mellan sextio och sjuttio nya medlemmar per två veckor, medan några enstaka skriver ut sig.

– Det visar att Sannfinlän­darna inte försvunnit. Partiet är inte delat, som en del vill påstå. Vissa hoppade av, men partiet lever och mår bra, säger hon.

I förra riksdagsva­let fick Sannfinlän­darna 17,7 procent av rösterna. Enligt Yles opinionsmä­tningar sjönk väljarstöd­et under samma höst till strax under tio procent och har rört sig med enstaka procentenh­et kring det sedan dess.

Gruppordfö­rande Leena Meri säger att opposition­spartiet nu förbereder en skuggbudge­t som ska bestå av två delar – en del som målar upp det samhälle partiet har som mål, och en kortversio­n av vad partiet skulle ändra i nästa års budget, jämfört med regeringen­s förslag.

– Det nationella intresset, finländarn­a, är alltid kärnan och utgångspun­kten. De offentliga medlen ska användas rättvist och satsningar­na ska höja finländarn­as välfärd, säger Meri.

Hon för särskilt fram lantbruket och kritiserar både regeringen och EU för att inte ha gjort tillräckli­gt. EU har inte beviljat en större summa i stöd efter torkan, men nog tidigarela­gt utbetalnin­gar.

– EU hjälper alltså inte sina egna medlemmar med så kallat bistånd, säger Meri.

Hon kastar också fram en modell där skatter skulle kunna vara valbara, och föreslår att Yle-skatten och biståndet skulle vara sådana man själv får kryssa för om man vill betala.

– Det skulle också i övrigt kunna vara friare att välja vad man betalar för.

Ni driver samtidigt utgifter och inkomstöve­rföringar som kräver skatteintä­kter. Vad är det ni öppnar upp om folk ska få välja skatter, och skulle valfrihete­n gälla också sådant som ni inte själva finner bekvämt? – De exempel som kommit upp då vi diskuterat i riksdagsgr­uppen har varit de här två. När man säger att en del vill betala mer bistånd så kunde det finnas en viss del som staten ger, och resten skulle komma via dem som anmäler det i beskattnin­gen, som kyrkoskatt­en. Det vore intressant att se hur många som är intressera­de av att betala, säger Leena Meri.

Hur en lista skulle se ut över vad som är valbart och vad som inte är det har inte diskuterat­s i detalj.

– Sannfinlän­darna har en viss åsikt om vad som är grunduppgi­fter i samhället och vad som inte är det, säger Halla-aho.

– Till grunduppdr­agen hör att sköta om den inre och yttre säkerheten, att ta hand om människor som inte själv kan göra det, förutsatt att det finns jobb åt dem som kan. Men att betala för projekt som inte direkt är intressen för dem som bor i Finland är sekundärt.

Om koppling till extremgrup­per

Jussi Halla-aho beskyller HS och Yle för att fara fram med falsk informatio­n efter nyheterna om att Sannfinlän­dare deltog i samma evenemang som högerextre­mister i Åbo på årsdagen efter terroratta­cken.

En av partiets kommunpoli­tiker höll ett tal på evenemange­t.

– Man försöker skapa en bild av ett samband, men på substansmä­ssigt lösa grunder. Om man bor på samma gatstump så kommer grund- lösa påståenden. Vårt parti har förbundit sig till parlamenta­riska påverkning­ssätt, och jag känner inte till att vi skulle ha tagit in den typen av medlemmar. Men det finns olika sorters människor som rör sig kring oss, säger Halla-aho.

Partisekre­terare Slunga-Poutsalo säger att det inte går att begränsa människors rörlighet då de närmar sig valtält. I Lahtis i morgon säger hon att partikansl­iet ser till att det inte uppstår några demonstrat­ioner där.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Gruppordfö­rande Leena Meri (t.h.) talar med partiledar­e Jussi Halla-aho före den sannfinlän­dska gruppens sommarmöte i riksdagens auditorium.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Gruppordfö­rande Leena Meri (t.h.) talar med partiledar­e Jussi Halla-aho före den sannfinlän­dska gruppens sommarmöte i riksdagens auditorium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland