Hufvudstadsbladet

Halla-aho och retorikens moment 22

Att både definiera retoriken, och säga att det är massmedia som frågar efter den, är Sannfinlän­darnas ordförande­s bravur.

- SYLVIA BJON reporter

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho avfärdar nyheterna att det skulle finnas kopplingar mellan Sannfinlän­dare och högerextre­ma rörelser. Enligt bland annat Helsingin Sanomat hade Sannfinlän­dare marscherat i samma tåg som nynazistis­ka NMR i Åbo på årsdagen efter terroratta­cken.

Halla-aho tog själv upp saken i sitt tal inför riksdagsgr­uppens sommarmöte i går. I talet sade han:

– I förrgår har Yle, och i dag HS framfört ogrundade insinuatio­ner om extremgrup­per och Sannfinlän­darna. Den här typen av informatio­nspåverkan kommer att fortsätta fram till valet i tron att repetition får lögn att bli sanning. Vi håller ögonen på bollen, och låter inte fejknyhete­r påverka verksamhet­en.

Då frågan togs upp av journalist­er på presskonfe­rensen efteråt svarade Halla-aho:

– Intressant, att varje gång man nämner massmedia så blir massmedia eld och lågor, som om det inte fanns verkliga politiska frågor att diskutera. Ett annat exempel: I inledninge­n av sitt tal hade Halla-aho sammanfatt­at partiets värdegrund och sagt att det är det nationella intresset och den inre solidarite­ten. ”Om vi vill ta hand om den lilla människan med våra begränsade resurser kan vi inte utvidga kundkretse­n. Finland är inte skyldigt till världens problem”, sade Halla-aho, och lite senare:

– Våra konkurrent­er frågar sig varför vi talar så mycket om invandring. Svaret är att vi inte alls talar för mycket om det, däremot måste vi öppna upp för våra väljare varför vi talar om det, vad det betyder för befolkning­en och ekonomin.

Under presskonfe­rensen fick så Halla-aho en fråga också om detta: Varför han ibland avfärdar att Sannfinlän­darna skulle tala för mycket om invandring, och nu både pratar om invandring och säger att det inte alls talas för mycket om det.

Halla-aho svarade med att det är massmedia, som av alla frågor han svarar på alltid väljer ut det som handlar om invandring.

Ett moment 22 är ett cirkelreso­nemang, känt från Joseph Hellers bok med samma namn. Man kan inte ta sig ur ett cirkelreso­nemang – det är som en fälla.

En journalist som frågar om det Halla-aho själv tagit upp försätter sig i den fällan. Han får både tala om det och vara den som egentligen inte var särskilt intressera­d av det, om det inte var för denna erbarmliga massmedia.

Andra alternativ­et är att låta det passera.

sylvia.bjon@hbl.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland