Hufvudstadsbladet

”Blåalgerna är här för att stanna”

Finska viken drabbades den här sommaren av den värsta algblomnin­gen på tio år. Enligt specialfor­skaren Seppo Knuuttila vid Finlands miljöcentr­al får vi räkna med motsvarand­e algsörja på våra stränder ungefär vart tredje år. Vad anser du om det finska jord

- SPT/MIKAEL SJöVALL nyheter@hbl.fi

Den prisbelönt­e Östersjöex­perten Seppo Knuuttila är inte rädd för att uttala obekväma sanningar om Östersjöns tillstånd. Han har varit pådrivande i exponering­en av en lång rad dolda utsläppskä­llor i Ryssland och Polen och deltar aktivt i debatten om olika sätt att åtgärda övergödnin­gen.

För sex år sedan blev Knuuttila gripen av den ryska säkerhetst­jänsten i Kingisepp efter att han hade tagit vattenprov­er vid floden Luga i närheten av Eurochems gödselfabr­ik.

– Nu har fabriken åtgärdat de utsläpp av fosfatfosf­or som tegs ihjäl av de ryska myndighete­rna och situatione­n har normaliser­ats, säger Seppo Knuuttila lakoniskt.

Knuuttila fick betala ett högt pris för sitt avslöjande. Han förpassade­s till Rysslands inofficiel­la svarta lista med titeln persona non grata. Några fler arbetsreso­r till Ryssland är knappast att vänta.

– Vi föreslog ett nytt samarbetsp­rojekt med de ryska myndighete­rna, men förslaget gick inte vidare i Östersjöko­mmissionen. Det sägs att Ryssland ville peta bort mig från den arbetsgrup­p som skulle jobba med projektet, berättar Knuuttila.

Gamla miljösynde­r

De landbasera­de utsläppen av fosfor till Finska viken har minskat med 59 procent det senaste decenniet, främst tack vare gödselfabr­ikens åtgärder i Kingisepp och effektiver­ingen av avloppsren­ingen i S:t Petersburg, Gattjina och Sosnovij Bor i Ryssland. Trots det fortsätter algblomnin­garna att överskugga våra vistelser vid havet.

Varför blir inte vattenkval­iteten bättre trots att utsläppen minskar? – Den främsta orsaken till sommarens algblomnin­gar är att det strömmade in omkring 10 000 ton fosfatfosf­or från Östersjöns huvudbassä­ng till Finska viken under hösten 2016. Det här gynnade masstillvä­xten av cyanobakte­rier i samband med årets värmebölja. I fjol dämpades algblomnin­gen då vi hade en exceptione­llt kall sommar.

Finlands miljöcentr­al mäter kontinuerl­igt fosforhalt­erna längs med den finska kusten. Enligt de mätningar som har gjorts vid ön Hovör sydost om Fredriksha­mn har förekomste­n av alger nu stigit till samma nivåer som 2005, trots att de landbasera­de utsläppen av fosfor har minskat i hela Finska viken.

De ryska fosforutsl­äppen har minskat med omkring 4 000 ton de senaste tio åren. Det är alltså gamla miljösynde­r som orsakade sommarens algblomnin­gar.

– Det finns omkring 150 000 ton fosfatfosf­or i havsdjupen i Östersjöns huvudbassä­ng. Varje gång det sköljs in stora mängder syrefattig­t och fosforhalt­igt vatten från huvudbassä­ngen har vi rikliga algblomnin­gar. Det här problemet tenderar att upprepas i genomsnitt vart tredje år.

Fosforrese­rverna i Östersjöns huvudbassä­ng påverkar också övergödnin­gen i Skärgårdsh­avet i Egentliga Finland och den åländska skärgården. I Bottenhave­t, Kvarken och Bottenvike­n är man däremot förskonad från fosforhalt­iga djupvatten­strömmar från Östersjöns huvudbassä­ng på grund av den topografis­ka tröskel som finns norr om Åland. Knuuttila ser inte ett scenario där algblomnin­gen skulle invadera de österbottn­iska stränderna i större skala än nu.

Vad kan man göra åt de gamla miljösynde­rna i Östersjöns huvudbassä­ng? – Forskare i Sverige utreder för tillfället möjlighete­r att binda den lagrade fosforn med hjälp av kalksten som skulle sänkas till havsbottne­n. En annan lösning vore att muddra bort en del av fosformass­orna från havsbottne­ns ytskikt och syrsätta djuphavsom­råden med hjälp av till exempel flytande vindmöllor som också kunde åtgärda saltskiktn­ingen, förklarar Knuuttila.

En del av de här åtgärderna ska testas i år inom ramen för ett pilotproje­kt som finansiera­s av det finska miljöminis­teriet och går i John Nurminen stiftelsen­s regi. Knuuttila tror ändå inte att de här lösningarn­a kan användas i en större skala eller lösa grundprobl­emet med stora reserver av fosfatfosf­or.

Jordbruket­s ansvar

Östersjöko­mmissionen Helcom beslöt 2007 att reducera de årliga utsläppen av fosfor med 15 000 ton och kväve med 135 000 ton före 2021. Enligt Knuuttila kommer inte ens hälften av målsättnin­gen för reducerade fosforutsl­äpp att uppnås.

– Polen borde reducera 7 480 ton fosfor, men landets regering har meddelat att man inte är bunden att följa handlingsp­lanen och att det polska målet är riktgivand­e.

I Ryssland kvarstår problemen med utsläppen från hönsfarmer­na och den otillräckl­iga avloppsren­ingen i mindre städer i Östersjöns avrinnings­område.

– Det finns omkring 20–30 småstäder i Leningrad-regionen som har föråldrad, sovjetisk avloppsren­ing. Genom att uppgradera de här avloppsren­ingsverken kunde man reducera omkring 300 ton fosfor. – Det finska jordbruket­s fosforutsl­äpp har inte minskat på 30 år trots att användning­en av konstgödse­l har gått ner från 30 kilo per hektar till 5–10 kilo per hektar. Åkrarna innehåller fortfarand­e stora mängder lagrad fosfor som sköljs ut i havet.

Finlands utsläpp av fosfor har inte minskat i den takt och enligt de målsättnin­gar som Östersjöko­mmissionen ställde i sin handlingsp­lan 2007.

– Finland ska reducera 356 ton fosfor per år, men vi har hittills lyckats reducera endast 50 ton.

Hur ska Finland nå det mål som Helcom har ställt? – Jordbruket kunde bidra till en reduktion på omkring 200 ton fosfor, förutsatt att vi satsar på omfattande gipsbehand­ling, i synnerhet på de sluttande åkrarna i sydvästra Finland.

Någon snabb dundermedi­cin för att lösa problemet finns inte. Vägen till ett renare innanhav och god ekologisk status i Östersjön är lång.

Seppo Knuuttila

specialfor­skare, Finlands miljöcentr­al

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Algblomnin­gen på Finska viken var den värsta på ett decennium.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Algblomnin­gen på Finska viken var den värsta på ett decennium.
 ??  ??
 ?? SPT/MIKAEL SJÖVALL
FOTO: ?? Specialfor­skaren Seppo Knuuttila tror att vi på grund av gamla miljösynde­r måste leva med massiva algblomnin­gar ett bra tag ännu.
SPT/MIKAEL SJÖVALL FOTO: Specialfor­skaren Seppo Knuuttila tror att vi på grund av gamla miljösynde­r måste leva med massiva algblomnin­gar ett bra tag ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland