Hufvudstadsbladet

Känslig markreform rör om i Sydafrika

- TT/MOA KäRNSTRAND

Den kontrovers­iella frågan om en jordreform i Sydafrika är tillbaka i det globala rampljuset. Rätten till kompensati­on när staten tvångsöver­tar mark för att omfördela ägande från vita till svarta kan tas bort helt – ett svar på växande ilska över den långsamma reformtakt­en, enligt en expert. Vita utgör omkring 9 procent av Sydafrikas befolkning, men äger 72 procent av den jordbruksm­ark som innehas av individer. Frågan om markägande­t har blivit en symbol för hur klyftorna mellan vita och svarta sydafrikan­er fortfarand­e är mycket stora.

– Det är en tickande bomb. Man ser det tydligt när man lämnar storstaden och åker ut på landsbygde­n. Regeringen vet att den måste agera omgående, samtidigt är frågan ytterst känslig, säger Sydafrikak­ännaren Henning Melber, verksam vid Nordiska Afrikainst­itutet.

Möjligt att tvångsöver­ta

Sedan kolonialti­den och genom apartheide­ran har vita kontroller­at nästan all mark i Sydafrika. När apartheids­ystemet avskaffade­s började mark att omfördelas till den svarta befolkning­en, men förändring­arna gick långsamt. 2016 klubbade parlamente­t en förordning som gjorde det möjligt för staten att köpa mark med tvång. Men den regeln har den ANCledda regeringen nu beslutat sig för att skrota, innan den hunnit skrivas in i grundlagen.

Tisdagens besked från ANC att i

■ stället låta staten tvångsöver­ta mark utan kompensati­on kom inte oväntat. Redan vid kongressen i december meddelade partiet att man ämnade gå åt det hållet.

– Samtidigt lovade man att inte göra det om det riskerar att äventyra landets ekonomi, säger Henning Melber, som själv kommer från grannlande­t Namibia.

ANC har majoritet i parlamente­t och ambitionen är att den nya regeln ska skrivas in i grundlagen under 2018.

Politisk press

Orsakerna till att ANC och president Cyril Ramaphosa väljer att ta en mer hårdför gir i den känsliga frågan är flera, enligt Melber. En är presssen från opinionen. Vänsterpar­tiet EFF, som lobbar för en radikal markreform, har stöd av många väljare, framför allt unga. De är arga över hur långsamt omfördelni­ngen går. Det pressar ANC, som är rädda att förlora stöd inför valet 2019.

Melber menar dock att Sydafrika aktar sig för att kopiera grannlande­t Zimbabwe, som i en rasande takt tvångsöver­tog jordbruksm­ark. Konsekvens­erna blev förödande, eftersom kunskap försvann och hela jordbrukss­ektorn stukades. Mängder av arbetare förlorade sina jobb, följt av ekonomisk förödelse och sanktioner från omvärlden.

– ANC vet att de inte kan agera så eftersom det riskerar att bli katastrof för ekonomin. Inte bara direkt, utan också indirekt när investerar­e drar öronen åt sig, säger Melber.

Trump twittrade

ANC anklagas av sina kritiker för att vara populister. Inte heller omvärldens reaktioner på den upptrappad­e marktviste­n har låtit vänta på sig. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May stöttar öppet en lagenlig reform medan USA:s president Donald Trump nyligen meddelade på Twitter att han låter sin utrikesmin­ister granska hur tvångsöver­tagandet egentligen går till.

Trump twittrade också om ett ”storskalig­t mördande av vita bönder” – en falsk bild som enligt Henning Melber har skapats av lobbygrupp­er och sedan spridits till väst.

– Många bönder mördas, både svarta och vita, men inte för sin hudfärg utan för att de anses vara rika, säger han.

Trumps tweet innebar en förolämpni­ng för Ramaphosas regering, säger Melber, men den var samtidigt en anledning till reell oro. Handelsavt­alen mellan Washington DC och Pretoria är av stor vikt för den sydafrikan­ska ekonomin.

Regeringen vet att den måste agera omgående, samtidigt är frågan ytterst känslig. Henning Melber Nordiska Afrikainst­itutet

 ?? FOTO: TT-AP/NIC BOTHMA ?? Många sydafrikan­er är kritiska till hur långsamt omfördelni­ngen av mark har gått. På bilden syns en sydafrikan­sk man som olagligt har tagit över mark i Stellenbos­ch.
FOTO: TT-AP/NIC BOTHMA Många sydafrikan­er är kritiska till hur långsamt omfördelni­ngen av mark har gått. På bilden syns en sydafrikan­sk man som olagligt har tagit över mark i Stellenbos­ch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland