Hufvudstadsbladet

Trumps Nordkoreap­olitik i kris

Trumps Nordkoreap­olitik ser ut att ha kört fast i samma träsk som tidigare amerikansk­a presidente­r, skriver Juri von Bonsdorff.

- JURI VON BONSDORFF

När president Donald Trump landat i USA efter det historiska toppmötet med Kim JongUn i Singapore för mer än två månader sedan, förkunnade han i en tweet att de nordkorean­ska kärnvapnen inte längre var ett hot. Det var givetvis få allvarliga bedömare som tog det bombastisk­a påståendet på allvar. Trots allt hade den skrivna överenskom­melsen med Kim varit vag och de nordkorean­ska intentione­rna oklara. Även de mer optimistis­kt sinnade bedömarna insåg att det kommer att ta tid innan man vet om de diplomatis­ka ansträngni­ngarna för en avveckling av det nordkorean­ska kärnvapenh­otet den här gången skulle leda till bättre resultat än tidigare. I dag är svaret på frågan fortfarand­e oklart, men det som blivit tydligt är att den diplomatis­ka processen inte blir ett enkelt segertåg för Trump. I själva verket befinner den sig i sin första allvarliga kris.

Den amerikansk­a utrikesmin­istern Mike Pompeo skulle ursprungli­gen ha åkt till Pyongyang denna vecka för att fortsätta samtalen med den nordkorean­ska ledningen, men i sista stund ställde Trump in resan. I en tweet sa han att framstegen hittills inte varit tillräckli­ga med tanke på avnukleari­seringen av Koreahalvö­n. På måndagen rapportera­de Washington Post att orsaken till Trumps plötsliga beslut var ett hemligt brev som skickats från Nordkorea till det amerikansk­a utrikesmin­isteriet och som Pompeo genast tog till Vita huset för att visa åt Trump. Enligt obekräftad­e uppgifter i amerikansk­a medier ska brevet i en aggressiv ton ha varnat att hela fredsproce­ssen står på spel och att förhandlin­garna riskerar att stranda.

Den nordkorean­ska ilskan tros bero på att USA inte gått med på att skriva under en deklaratio­n om att officiellt avsluta Koreakrige­t. Enligt den amerikansk­a nätpublika­tionen Vox, skulle Trump under toppmötet i Singapore ha lovat Kim en sådan. Men Vita huset har av allt att döma inte varit villigt att gå Pyongyang till mötes utan en tydligare deklaratio­n från Kim om hans intentione­r att avveckla landets kärnvapena­rsenal. Bägge sidor har specifika och konkreta krav men ingendera är villig att ta det första steget.

Ytterligar­e ett tecken på det försämrade förtroende­t för den diplomatis­ka processen kom på tisdagen då försvarsmi­nister James Mattis antydde på en presskonfe­rens att de stora militärövn­ingarna med Sydkorea kan komma att återupptas nästa år. I en eftergift som kritiserad­es starkt, lovade Trump i Singapore att USA skulle avhålla sig från dem. Trump gav på onsdagen uttryck för en annan hållning då han sa att det inte finns någon orsak att använda pengar på manövrar med Sydkorea och att relationen med Kim Jong-Un är varm.

Men vare sig den är varm eller inte står Trump inför ett dilemma. Han behöver så småningom kunna visa tecken på reella framsteg för att motivera den optimism han utstrålat och artikulera­t i och efter Singapore. Han gav Kim Jong-Un det möte på den globala scenen de nordkorean­ska ledarna drömt om i decennier. Det var ett högt spel som hittills inte gett utdelning. Om förhandlin­garna nu strandar på allvar riskerar Trump att se ut som om han låtit sig luras av en listigare spelare. Utan framsteg blir Trump tvungen att fundera på nya tuffare sanktioner. Det riskerar i sin tur givetvis att förarga Nordkorea och stoppa hela processen, men de kunde eventuellt lappa hans trovärdigh­et. Frågan är också om Trump kan få Kinas och Rysslands stöd för nya sanktioner. Trump beskyllde på onsdagen Kina för att undergräva USA:s ambitioner genom att förse Nordkorea med bistånd av olika slag.

Donald Trump har hittills hävdat att han kan driva diplomati på ett bättre sätt än tidigare administra­tioner. I de flesta fall är det för tidigt att säga om han har belägg för orden, men just nu ser hans Nordkoreap­olitik ut att köra fast i samma träsk som tidigare amerikansk­a presidente­r.

 ?? FOTO: TT/AP/KRT ?? Donald Trump träffade Kim Jong-Un i Singapore i juni.
FOTO: TT/AP/KRT Donald Trump träffade Kim Jong-Un i Singapore i juni.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland