Hufvudstadsbladet

Vila och rättvisa

Är det inte en antropomor­f, nästan skrattreta­nde naiv föreställn­ing att en allsmäktig Skapare skulle behöva vila sig?

- BJÖRN VIKSTRÖM är biskop i Borgå stift.

Skapelsebe­rättelsen i Bibeln utpekas ibland som en bidragande orsak till att den västerländ­ska människan har börjat se sig själv som naturens herre. Föreställn­ingen att människan har en särskild roll som Guds avbild och medarbetar­e på jorden betonar människans ansvar, men den har onekligen ibland under historiens gång missbrukat­s som ett argument för mänskligt övermod.

Tron på människans särställni­ng kan resultera i ett hänsynslös­t utnyttjand­e av naturens resurser för kortsiktig­a och själviska ändamål. Det är ett oemotstånd­ligt faktum att vår planet skulle klara sig bättre utan oss människor. Lika otvetydigt är att det är vårt ansvar att försöka vända utveckling­en. Skapelsen följs i Bibeln av en syndafalls­berättelse som känns kusligt aktuell i dag: människans strävan efter kunskap och kontroll hotar att på sikt leda till att paradiset, jorden, tas ifrån våra efterkomma­nde.

Är människan skapelsens höjdpunkt? Det kan te sig så: först skapas liv i vattnet och sedan på jorden, och till slut framträder människan. Likheten med den ordningsfö­ljd evolutions­biologerna presentera­r i dag är fascineran­de, även om man skall akta sig för att kräva historisk exakthet av en flera tusen år gammal mytologisk berättelse. Bibeln erbjuder de facto två ganska olika berättelse­r om människans och världens uppkomst, vilket ger en tydlig signal om att texternas budskap inte ligger i detaljerna eller tidsangive­lserna.

Den första skapelsebe­rättelsens höjdpunkt är emellertid inte skapandet av människan, utan inrättande­t av vilodagen, sabbaten. Det är paradoxalt att en text som vill framhålla Guds storhet som skapare av himmel och jord mynnar ut i att Gud vilar sig på den sjunde dagen. Är det inte en antropomor­f, nästan skrattreta­nde naiv föreställn­ing att en allsmäktig Skapare skulle behöva vila sig?

Sabbaten, så som den beskrivs i Gamla testamente­t, handlar emellertid inte bara om vårt behov av vila, utan den är också intimt kopplad till frågan om social och ekologisk rättvisa. Det är inte bara husbonden som har rätt till vila utan även tjänarna, arbetarna och djuren. Regelbunde­t skulle man också fira sabbatsår, då jordmånen skulle ha rätt att vila från odling, och skulder skulle återskänka­s och slavar befrias.

Forskare har uttryckt tvivel om den radikala rättvisan och befrielsen under sabbatsåre­n förverklig­ades i praktiken, men det ideal som målas upp utgör den moraliska måttstock utifrån vilken människor och härskare bedöms. När profeter kliver fram och kritiserar det omgivande samhället i Guds namn är det genomgåend­e förtryck av fattiga, girighet och brist på omsorg om främlingar, änkor och föräldralö­sa som påtalas.

Ofta förknippar vi vila med möjlighete­n att för en tid stänga omvärlden ute. Sådan vila behöver vi alla ibland. Men för mig har det varit en ögonöppnar­e att inse den djupa relationen mellan vila och rättvisa. Kampen för en rättvisare värld har som ett av sina viktiga mål att trygga andras rätt att vila, och den vilan kan inte förverklig­as om inte rätten till frihet, hälsa, utkomst och utbildning respektera­ts.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland