Hufvudstadsbladet

Åk på studieresa till Sverige!

-

FINNJäVLAR I HBL (25.8) säger Hannu Niemi vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t att ”finländare som flyttat till Sverige i medlet av 1900talet blev stämplade som finnjävlar ...”.

Det som slagit mig är tvärtom den grundmurat positiva inställnin­gen till Finland och finländare som har funnits (och fortfarand­e finns) i Sverige. Motsvarand­e varma känslor för Sverige och svenskar hörde i alla fall förr till undantagen i Finland. Här tyckte jag att jag hade en del att göra under fem år i Uleåborg på 1960och 1970talen. När ett ovanligt rått dråp i Stockholm gjorde rubriker också i tidningen Kaleva menade mina vänner att nu hade svenskarna igen användning för uttrycket ”en finne igen” (som sades på svenska). Jag kunde ta några nummer av Dagens Nyheter till jobbet och visa att det ingenstans framkom att förövaren skulle ha varit en person med finsk bakgrund.

Och jag som trott att vanförestä­llningar som Niemis för länge sedan åkt i slasktratt­en. Får jag rekommende­ra honom en studieresa över Ålands hav? JERKER ÖRJANS Mariehamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland