Hufvudstadsbladet

Hope Solo stämmer förbundet

Den tidigare amerikansk­a landslagsm­ålvakten Hope Solo stämmer det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet. Anledninge­n är ojämlika löner mellan damer och herrar.

- HBL-TT

Hope Solo, 37, tog under karriären två OS-guld med USA och ansågs under flera år vara en av världens bästa målvakter innan hon lade handskarna på hyllan 2016.

2015 anmälde hon och fyra andra lagkamrate­r i USA:s VM-lag det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet till jämställdh­etsombudsm­annen, just på grund av löneskilln­aderna. Men sedan dess har inga förändring­ar skett. Därför väljer nu Solo att stämma förbundet.

”Jämställda löner är vår fundamenta­la rätt, och det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet hade kunnat vara världsleda­nde i detta. I stället går den äran till Island och Norge, medan vi fortsätter att tvingas slåss varenda gång. Det är dags att låta domstolarn­a bestämma vad som gäller när det kommer till jämställdh­et”, skriver hon på sin webbplats. Hon fortsätter: ”Vi kan inte vara tysta. Vi får inte acceptera status quo. Vi får inte gå med på mindre än jämställda löner. Historien har visat att vi måste kämpa för våra rättighete­r. Jag kommer fortsätta kampen för de ungas skull, och jag kommer fortsätta tro att de kommer ha en bättre och mer jämställd värld än den vi har nu.”

 ?? FOTO: AP/EUGENIO SAVIO ?? Hope Solo.
FOTO: AP/EUGENIO SAVIO Hope Solo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland