Hufvudstadsbladet

EIF stänger av stjärnmålv­akten efter rasistiska kommentare­rna

Ekenäs IF har stängt av sin målvakt Jonathan Jäntti i tre matcher.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det var i slutet av måndagens match mellan KTP och Ekenäs IF i division 1 som det hettade till på planen. KTP:s anfallare Jean da Silva kolliderad­e med EIF-målvakten Jonathan Jäntti.

Efter kollisione­n kommentera­de Jäntti da Silvas utseende i rasistiska ordalag.

– Silvas utseende beskrevs med ordet apa, berättade KTP-tränaren Jari-Pekka Gummerus för Kymen Sanomat.

Jäntti själv kommentera­de incidenten och sin rasistiska kommentar för Västra Nyland:

– Jag fick en hård smäll och dessutom var det någon som sade någonting åt mig efter det. Jag svarade med ett opassande ord och jag har aldrig ångrat någonting så mycket som det här. Det har varit tunga timmar.

Till Yle berättade Jäntti att han skickat ett sms till da Silva där han bad om ursäkt för sin kommentar.

KTP meddelade efter matchen att man gjort en anmälan om Jänttis kommentar till Bollförbun­det. Förbundet kommer att utreda incidenten och besluta om eventuella åtgärder mot Jäntti.

Ekenäs IF reagerade snabbt på Jänttis rasistiska kommentar. På onsdag kväll publicerad­e klubben ett pressmedde­lande på sin webbplats med rubriken ”Nej till rasism”.

– EIF vill i anknytning till matchen FC KTP–EIF framföra att vi inte accepterar vår målvakt Jonathan Jänttis beteende i matchens slutminute­r. EIF har som disciplinä­r åtgärd beslutat avstänga Jonathan Jäntti från spel i representa­tionslaget­s tre följande matcher i Herrettan.

– Vi är i EIF mycket ledsna med anledning av det som inträffade under matchen i Kotka.

Pressmedde­landet är underteckn­at av Peter Haglund, manager för representa­tionslaget.

Straffet visar med klar tydlighet att EIF som klubb inte tolererar rasism och att man inte är villiga att se mellan fingrarna med opassande beteende. Jäntti är lagets kanske viktigaste spelare och att han missar de tre följande matcherna kan ha en negativ inverkan på lagets chanser att avancera från division 1 till ligan.

EIF ligger för tillfället på andraplats i tabellen på samma poäng som ledande HIFK. Trean KPV ligger två poäng efter den ledande duon. Segraren i division 1 avancerar till ligan medan tvåan får spela kval om en plats i fotbollens finrum.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/JESPER SUNDSTRöM ?? Jonathan Jäntti får inte spela i de tre följande matcherna.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/JESPER SUNDSTRöM Jonathan Jäntti får inte spela i de tre följande matcherna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland