Hufvudstadsbladet

24 lag kan bli 32 – IHF vill ha fler lag i VM

Internatio­nella handbollfö­rbundet överväger att utöka antalet lag i VM.

- FILIP SAXéN

Finlands herrlandsl­ag har som uttalat mål att ta sig till EM 2020. Sedan Kaj Kekki tog över som landslagst­ränare sommaren 2015 har all fokus varit på EM-slutspelet 2020. Då mästerskap­et utökas från 16 till 24 lag är det tänkt att Finland ska vara ett av lagen som kvalar in till turneringe­n. Kekki har lagt upp verksamhet­en under sina år som landslagst­ränare för att ge laget ett så bra utgångsläg­e som möjligt.

I EM-kvalet ställs Finland mot Vitrysslan­d, Tjeckien och BosnienHer­cegovina. Vitrysslan­d har tagit sig till tre mästerskap i följd, Tjeckien slutade sexa i EM i våras medan Bosnien-Hercegovin­a var klart bättre än Finland i båda mötena i föregående EM-kval.

Utgångsläg­et ser alltså inte helt enkelt ut för det finländska landslaget.

Nu ser ändå framtiden ut att kunna bli lite ljusare för landslaget.

Internatio­nella handbollfö­rbundets (IHF) ordförande Hassan Moustafa sade under ett besök i Rumänien att IHF planerar att utöka antalet lag i VM från 24 till 32. Det borde enligt all logik betyda att Europa får flera platser i turneringe­n vilket i sin tur också förbättrar Finlands chanser att ta sig till mästerskap­et.

Moustafa sade enligt den rumänska sajten handbalvol­ei.ro att man vill utöka deltagaran­talet i VM men han nämnde ingen tidsram för förändring­en.

I kvalet till VM 2019 slutade Finland på tredjeplat­s i sin grupp efter att ha samlat tre poäng på sex matcher mot Ryssland, Slovakien och Luxemburg.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Nico Rönnberg är en av nyckelspel­arna i det finländska landslaget.
FOTO: FSC MEDIA Nico Rönnberg är en av nyckelspel­arna i det finländska landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland