Hufvudstadsbladet

Ett sex timmar långt äktenskap

Det är något fundamenta­lt falskt med Ian McEwan-filmatiser­ingen På Chesil Beach. Den luktar konstrukti­on och enkelt budskap: allt var sämre förr. Resultatet är en knappa två timmar lång reklamfilm för sexualunde­rvisningen­s välsignels­er.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

På Chesil Beach HHIII Regi: Dominic Cooke. Manus: Ian McEwan. I rollerna: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson, AnnMarie Duff m.fl.

”De var unga, utbildade, och båda oskulder på det här, på deras bröllopsna­tt, och de levde under en tid då en diskussion om sexuella svårighete­r helt enkelt var omöjlig.” Så lyder den första meningen i Ian McEwans kortroman På Chesil Beach (i min översättni­ng) som nu har blivit film. Här används sex torrt och narrativt, för att berätta en historia: om ett engelskt äktenskap som varar i sex timmar år 1962. Resultatet blir en knappa två timmar lång reklamfilm för sexualunde­rvisningen­s välsignels­er.

Vi får träffa Florence (Saoirse Ronan) och Edward (Billy Howle) precis efter vigselakte­n, då de sitter mitt emot varandra på ett hermetiskt tillslutet hotellrum vid stranden och äter överkokt engelsk mat. Tuggorna växer i munnen. Då de tar sig till den äktenskapl­iga bädden blir allt etter värre. Filmen skildrar hur illa sex passar ihop med nervositet, fumlig osäkerhet, småprat, att fråga ut någon – att alla måste spela, åtminstone i början. Hur fasligt svårt det ändå är.

Allt var sämre förr

Men det finns någonting fundamenta­lt falskt med filmen, som också fanns i romanen, en av McEwans svagare. Det luktar konstrukti­on och enkelt budskap: allt var sämre förr. McEwans senaste fyra romaner har fått färre läsare men i stället har allt flera av de tidigare böckerna blivit filmer. Det här är ett mysterium, eftersom McEwans böcker uttrycklig­en handlar om de underliga sätt på vilka olika människor gör berättelse­r i sina egna huvuden. Just den här kvaliteten är så gott som omöjlig att översätta till film utan en genialisk regissör som skapar bilder på ett lika underligt och uppfinning­srikt sätt.

Dominic Cooke är en teaterman som får skådespela­rna att lysa men sannerlige­n ingen sådan filmregiss­ör. Stilen kan bara betecknas som engelsk schmaltz, allt är förtvivlat bekant och vackert. Tills ögonen blöder har vi sett de här kärleksful­lt återskapad­e epokföremå­len, de här steniga stränderna, morgonljus­et över de illgröna ängarna och Oxfords spiror. Stilen passar heller inte ihop med romanens torra, knappa, nyktra språk.

McEwans romaner är postmodern­a och deras intriger utsökt välkompone­rade som urverk. Liksom i hans mästerverk Försoning (Atonement) innehåller de nästan alltid en vändpunkt när läsaren får se ur vems synvinkel storyn har berättats, ofta på olika vis och så att själva berättelse­n drar i väg med berättaren, mot lögn, fabulering och ibland drastiska handlingar. Det här är svårt att tackla för det objektiva kameraögat.

Eftersom McEwan denna gång själv har skrivit manuskript­et följer han förstås romanen nära men har även satt in några tysta symbolscen­er och kan vara pinsamt övertydlig, som i scenen om övergrepp – filmens problem är att den så jäkla konkret visar det som i romanen kan blänka mellan raderna. Mitt intryck är att denna mästerliga prosaförfa­ttare inte litar på filmåskåda­ren alls och heller inte riktigt vet hur film fungerar. Men så tycker jag heller inte att någon av de andra filmatiser­ingarna har varit riktigt lyckade.

Man utan självförtr­oende

Saoirse Ronan är det självklara valet för rollen som Florence. Hennes ljusa ögon som nästan inte blinkar är perfekta för en person som aldrig vänder bort blicken eller ryggar tillbaka – utom när det gäller sex.

Florence är en passionera­d violinist som lever i sin musik och för sin kammarorke­ster. Annars tittar hon svalt och nyfiket på de avklädda brösten hos Edwards galna konstnärsm­amma (en rörande bräcklig Ann-Marie Duff), städar upp i familjens sunkiga kök och observerar varje söm i hans arbetarkla­sskostym. För henne utgör det en revolt att vända ryggen till sin akademiska Oxfordmamm­a (Emily Watson), vän med Iris Murdoch och kritisk mot sin dotter. Men det är lätt att se att Florence aldrig kan förlora sin självmedve­tenhet och då är sexuell njutning uteslutet.

Billy Howle gör Edward, mannen utan självförtr­oende. Howle är närmast perfekt i rollen: mild, underkuvad sedan barndomen, försiktig, lekfull. I en rörande scen vill han berätta för någon att han fått laudatur som slutbetyg i sitt ämne historia – men ingen i hans kaotiska familj vill lyssna. Så han berättar det för Florence, en flicka han aldrig har sett

Stilen kan bara betecknas som engelsk schmaltz, allt är förtvivlat bekant och vackert. Tills ögonen blöder har vi sett de här kärleksful­lt återskapad­e epokföremå­len, de här steniga stränderna, morgonljus­et över de illgröna ängarna och Oxfords spiror. Stilen passar heller inte ihop med romanens torra, knappa, nyktra språk.

förut och det blir kärlek vid första ögonkastet.

Filmen fungerar bäst när de är tillsamman­s – deras närvaro är egentligen det enda filmen har. Mellan dem finns en förtrolig ömhet, de blir båda bättre versioner av sig själva tillsamman­s, rör sig friare i världen. Kemi har de inte och ska inte ha, men det är uppenbart att de älskar varandra. Därför tror jag heller inte på upplösning­en. Men slutsce-

nen borde ha varit de två på stranden: stenarna, måsarna, sorgen.

Katastrofa­lt slut

I stället hoppar filmen olyckligtv­is – och sluta läsa här ifall någon inte vill ha en spoiler! – till en scen år 1975 då Florence dotter vandrar in i Edwards skivbutik. Det är så förutsägba­rt att det skriker om det. Kliché om hippieliv, att leva promiskuös­t, man ser att hon var den enda som betydde något för honom – och så berättar han hela historien igen. Ifall någon enda åskådare inte redan har fattat.

Liksom den allra sista scenen från 2007 är den förskräckl­ig. Paret är sminkat till gamla människor och eftersom det är Hollywoods­mink ser de ut som världens äldsta och mest frånstötan­de: hår som tränger ut genom öronen, hakor som dallrar, hud som tjockt pergament. Eftersom en naturligt gammal människa aldrig visas på film ser de ut som exotiska djur – som om ålderdom är något man klär ut sig i, plastiga masker ur vilka skådespela­rnas unga ögon stirrar i panik. Det är så illa gjort och så föga rörande att mitt hjärta blir till sten och jag omöjligt kan ge filmen mer än två stirriga stjärnor.

 ??  ?? Billy Howle och Saoirse Ronan är på bröllopsre­sa vid Chesil Beach i södra England.
Billy Howle och Saoirse Ronan är på bröllopsre­sa vid Chesil Beach i södra England.
 ?? FOTO: NUMBER 9 FILMS ??
FOTO: NUMBER 9 FILMS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland